Fackklubbar i svenska exportföretag kan spela en viktig roll för att påverka arbetsvillkoren i Kina.
Det påpekar Berivan Öngörur, internationell sekreterare på TCO, som tidigare hade samma jobb på Unionen. Flera av Unionens klubbar har någon form av utbyte med kinesiska kolleger på företagsnivå, exempelvis Atlas Copco och Volvo.
Ett arbetsmiljöprojekt där Unionens och IF Metalls klubbar på Atlas Copco samarbetade med det lokala kinesiska facket avslutades tidigare i år.
– Att hitta en konkret fråga att samarbeta om är ett naturligt sätt att komma in i företaget, till exempel hur arbetsmiljöarbetet kan organiseras. Vill man börja prata om fackliga rättigheter i allmänhet blir det svårare, säger Berivan Öngörur.
Fack i andra länder kan hjälpa på flera sätt
En annan bra metod är att försöka teckna ett globalt ramavtal mellan företaget och det internationella branschfacket. I ett sådant avtal förbinder sig företaget att leva upp till vissa grundläggande rättigheter. SKF och H&M är exempel på svenska företag med verksamhet i Kina som har tecknat sådana avtal.
”Vår viktigaste fråga borde vara hur vi kan ta fram strategier för att åstadkomma arbetstagarinflytande.”
Berivan Öngörur deltog på den internationella fackliga konferensen i Hongkong nyligen. Hon tycker det var intressant att ta del av vittnesmålen om hur villkoren ser ut för kinesiska arbetstagare och blev imponerad av att så många deltagare inifrån Kina deltog. Samtidigt tycker hon att diskussionen om hur omvärlden kan stödja utvecklingen mot ett mer demokratiskt arbetsliv kom lite i skymundan.
– Jag tror att de flesta känner till hur det ser ut med alla dessa hål i lagstiftningen och med repressalier mot dem som arbetar för fackliga rättigheter. Men arbetstagarna i Kina vet inte om att de är fackligt anslutna och deras fackförening ACFTU jobbar med helt andra aktiviteter än vad som är det fackliga grunduppdraget.
– Vår viktigaste fråga borde vara hur vi kan ta fram strategier för att åstadkomma arbetstagarinflytande. Ska man vara självkritisk kan jag tycka att facket har lämnat över alltför mycket av det jobbet till andra organisationer (NGO:s och människorättsorganisationer).
CSR kan ge globala ramavtal
Berivan Öngörur överraskades av den häftiga kritik mot CSR (Corporate Social Responsibility) som kom fram under Hongkongkonferensen.
– CSR kan trots allt vara första steget för företag att börja arbeta med en mer hållbar utveckling. I förlängningen kan det kanske sluta med att man träffar ett globalt ramavtal med facket – som exempelvis H&M har gjort.
Hon påpekar att man måste göra flera saker på samma gång – lokal påverkan i företagen, internationella handelsavtal, stöd till facklig kapacitetsuppbyggnad och CSR.