Kina: En facklig utmaning Fabriksarbetare i Shenzhen, Kina, protesterar mot uteblivna löner 2013. Foto: SACOM/Flickr

Tema Kina: En facklig utmaning

27 nov 2014 | 15:12

I Kina finns världens största arbetskraft. Även om miljontals kineser har fått det bättre är missnöjet med arbetsvillkoren stort på många håll. Antalet strejker är högst i världen, men fria fackföreningar är förbjudna och förhandlingssystemet är underutvecklat. Men något håller på att hända. Inte minst kanske det fria facket i Hongkong kan påverka den fackliga rörelsen i Fastlandskina. Frilansjournalisten Bengt Rolfer besökte Hongkong för att närvara vid en internationell konferens om hur den internationella fackföreningsrörelsen kan stödja arbetstagarna i Kina.

27 nov 2014 | 15:12
Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Länkad till från rolfer.se - "Kina: En facklig utmaning. Fem artiklar till ett tema i TCO:s tidning : Bengt Rolfer" 1 dec 2014:
    […] Arbetsvärlden: http://www.arbetsvarlden.se/tema/kina-en-facklig-utmaning/ […] - Läs hela texten här
  2. Länkad till från noden.se - "Noden trender v50 2014 #376 - Noden" 12 dec 2014:
    […] Kina: En facklig utmaning I Kina finns världens största arbetskraft. Även om miljontals kineser har fått det bättre är missnöjet med arbetsvillkoren stort på många håll. Antalet strejker är högst i världen, men fria fackföreningar är förbjudna och förhandlingssystemet är underutvecklat. Men något håller på att hända. Arbetsvärlden. […] - Läs hela texten här
Nyheter
De viktigaste nyheterna en gång i veckan
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev