Chefer är den grupp som dricker mest alkohol, särskilt direktörer. Det slås fast i Systembolagets och CAN:s nya undersökning. Minst dricker istället undersköterskor, grundskollärare, fritidspedagoger och förskollärare.
Cheferna är dock inte de som får mest problem med alkoholberoende, enligt undersökningen. Istället drabbas restaurangpersonal följt av revisorer, finansanalytiker och fondförvaltare i störst utsträckning av problem med alkoholen.
– Vi hoppas och tror att den här undersökningen bidrar med viktig kunskap som kan ligga till grund för riktade folkhälso- och arbetsplatsinsatser för att förebygga alkoholproblem i utsatta yrkesgrupper, säger Mats Ramstedt på CAN i ett pressmeddelande.
Vd:ar fick mindre problem
Verkställande direktörer, som alltså dricker mest alkohol och även toppar listan med berusningsdrickande, kom först på femte plats när det gällde alkoholproblem. Minst alkoholbrukssyndrom fanns istället bland tjänstemannagrupper som sjuksköterskor, banktjänstemän, redovisningsekonomer samt läkare.
Kvinnor i industrin dricker intensivare
Chefernas höga alkoholkonsumtion gällde både kvinnor och män. Men det är de manliga cheferna som toppar när det gäller berusningsdrickande. Kvinnliga chefer ligger istället högt när det gäller alkoholberoende.
Kvinnor inom kategorin ”maskinell tillverkning och transport” ligger högt på både berusning och beroende. Generellt ligger vårdyrken lågt både vad gäller alkoholkonsumtion och beroende.
Yrket har visst förklaringsvärde
I vilken utsträckning förklaras då alkoholvanorna av yrket? Analysen visade att andelen som konsumerade alkohol i en viss yrkesgrupp faktiskt förklarades av yrkesval. Men mängden konsumerad alkohol, intensivkonsumtion och alkoholberoendet visade sig delvis bero på ålders- och könssammansättningen i yrkena. Sammantaget har en persons yrke ett begränsat men ändå visst förklaringsvärde för personens alkoholvanor.