Våld vardag för tre av fyra i Kriminalvården Bild inifrån Kriminalvårdens anstalt i Kumla som har säkerhetsklass 1, vilket är den högsta säkerhetsklassningen för slutna anstalter. Foto: Pontus Lundahl / TT

Våld vardag för tre av fyra i Kriminalvården

Hot och våld För anställda inom Kriminalvården är det största arbetsmiljöproblemet risken för hot eller våld. I en undersökning som Fackförbundet ST gjort har över en tredjedel utsatts under det senaste året.
25 jun 2024 | 12:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

– Det finns få eller inga andra verksamheter där en lika stor risk att utsättas för hot eller våld skulle accepteras. Det är i denna miljö som regeringen menar att gängen ska knäckas och våldsspiralen ska upphöra. Det är feltänkt, säger Joachim Danielsson, ordförande för ST inom Kriminalvården i ett pressmeddelande.

Hans fackförbund, ST, har i dag släppt en rapport om arbetsmiljön inom Kriminalvården. Över tusen anställda medlemmar har svarat.

Hot och våld påverkar beslut

Och av dem har tre av fyra varit med om hot eller våld på arbetsplatsen, och över en tredjedel har själva utsatts under det senaste året.

Mer än hälften är utsatta för hot eller våld varje månad.

Och fler än var tionde svarar att de anpassat myndighetsbeslut för att minska risken för att utsättas.

”Att personen kommer ‘knulla mig, min mamma, barn’ och kommer söka
upp mig på utsidan, för jag inte osynlig”, är ett exempel på hur det kan låta från en kvinnlig anställd som finns med i undersökningen.

Personalomsättningen ökar

I undersökningen svarar också närmare en tredjedel att de inte kommer att jobba kvar fram till pension. Färre anser att de får stöd från arbetsgivaren när något händer, jämfört med när undersökningen gjordes året innan.

Runt 18 000 anställda

  • Under förra året hade Kriminalvården i snitt 6 300 inskrivna på anstalt.
  • 3 100 i häkte.
  • 14 700 i frivård.
  • Myndigheten har i dag cirka 18 000 anställda.
+ Expandera

59 procent svarar att arbetsbelastningen ökat de senaste två åren.

Förra året hade Kriminalvården 15 procents personalomsättning, vilket kan jämföras med 9 procent två år tidigare. För yrkesgruppen kriminalvårdare är siffran högre.

Inte ha hela namn på skylten

Förändringar de anställda vill se är att inte behöva ha hela sitt namn på namnskyltar och beslutsdokument. De vill heller aldrig jobba ensamma, vilket i dag kan ske vid till exempel urinprov.

– Kriminalvårdens snabba utbyggnad innebär minskad personaltäthet, och det kan ytterligare försämra miljön på anstalterna och öka risken att som anställd utsättas för hot och våld. Om Kriminalvården ska leva upp till sitt namn behöver vi se till att det är en  arbetsplats där människor vill jobba kvar, säger Britta Lejon, ordförande för Fackförbundet ST.

ST:s ordförande inom Kriminalvården Joachim Danielsson är även S-politiker i Lessebo kommun.

25 jun 2024 | 12:00
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev