SD: Nedprioritera dagens jämställdhetsmål Den 8e mars är internationella kvinnofdagen och Arbetsvärlden har bett partierna lista jämställdhetsreformer. Foto: Fredrik Sandberg / TT

SD: Nedprioritera dagens jämställdhetsmål

Internationella kvinnodagen Dagens jämställdhetsmål leder till att könet anses vara viktigare än alla andra faktorer och uppmuntrar kvotering. Det anser Sverigedemokraterna som istället vill prioritera "lika förutsättningar".
7 mar 2024 | 15:10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mäns våld mot kvinnor, föräldraledigheten eller nya jämställdhetsmål – buden går isär när Arbetsvärlden ber riksdagspartierna lista den viktigaste jämställdhetsfrågan på årets internationella kvinnodag.

Sverigedemokraterna står för det kanske mest omvälvande förslaget.

Partiet anser att de fastslagna jämställdhetspolitiska målen för regeringens politik bör förändras så att de inte längre lägger så stor vikt vid konkreta utfall av jämställdhetspolitiken. Istället bör politiken fokusera på lika förutsättningar för jämställdhet. ”Prioritera lika förutsättningar över kvantitativa utfall när vi mäter jämställdhet.”, skriver partiet.

– Mätmetoden leder snarare till att könet anses vara viktigare än alla andra faktorer vilket i sin tur uppmuntrar kvotering. Huruvida ett samhälle kan anses vara jämställt bör baseras på förutsättningar framför utfall, skriver Sverigedemokraterna.

”En helt fri föräldraförsäkring”

Från regeringshåll fokuserar istället svaren omväxlande på att förhindra mäns våld mot kvinnor och ekonomisk jämställdhet.

Liberalerna vill förbättra stödet till våldsutsatta kvinnor genom utökat kontaktförbud och bättre brottsbekämpning.

– Vi har gjort rejäla ekonomiska satsningar på dessa åtgärder, framhåller partiet.

Moderaterna lyfter fram ekonomisk fördelning.

– Uppskattningsvis äger kvinnor i Sverige ungefär hälften så mycket som män när det gäller, företag, aktier, mark och fastigheter. Så ska det inte vara, skriver Moderaterna som i övrigt lyfter fram att det ska löna sig att kvinnor arbetar, att minska det ofrivilliga deltidsarbetet, samt att ”värna flexibiliteten i föräldraförsäkringen”.

Även Kristdemokraterna lyfter fram som en viktig jämställdhetsreform att öka flexibiliteten i föräldraförsäkringen så att den inte binds till endera föräldern.

– Andra viktiga jämställdhetsreformer som vi initierat är en helt fri föräldraförsäkring som förenklar familjers och inte minst kvinnors livspussel, skriver Kristdemokraterna.

”Dela föräldraförsäkringen jämnt”

Från oppositionen så menar Vänsterpartiet tvärtom att den enskilt viktigaste reformen är att dela föräldraförsäkringen jämnt mellan föräldrarna.

Även Socialdemokraterna vill ”styra mot” ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen, skriver partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Teresa Carvalho. Partiet vill också öka kvinnors sysselsättning och pekar ut den aktiva arbetsmarknadspolitikens betydelse.

Miljöpartiet har fullt fokus på valet till EU-parlamentet i juni. I EU-parlamentet vill partiet driva på lagstiftning för ökad jämställdhet.

Centerpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Helena Vilhelmsson slår ett slag för kvinnligt företagande.

– Idag liknar det mer ett skämt när cirka 1 procent av riskkapitalet fördelas till företag som drivs av kvinnor, skriver hon.

Stoppa bättre möjligheter att byta kön

Arbetsvärlden ber också partierna berätta om de har några oväntade eller innovativa förslag för jämställdhet.

Allt det som kvinnor kämpat för och byggt upp för lika rättigheter kommer raseras.

Sverigedemokrater vill stoppa förslaget om förbättrade möjligheter att byta kön. Om förslaget genomförs hotas kvinnors säkerhet i omklädningsrum och på kvinnojourer, menar partiet.

– Män kommer kunna besöka badhusets omklädningsrum och byta om med kvinnor och flickor. Kvinnor som bor på kvinnojourer är ofta kvinnor som bär på erfarenheter av våld i hemmet, och med förslaget kommer dessa kunna tvingas bo med biologiska män.

Konsekvenserna av förslaget är långtgående, menar Sverigedemokraterna.

– Hur ska viktig information om biologiskt kön kunna samlas in genom registerstatistik om juridiskt kön enligt lagen är detsamma som upplevd könsidentitet? Allt det som kvinnor kämpat för och byggt upp för lika rättigheter kommer raseras om kön plötsligt ska grundas på självidentifikation för stunden.

Exitprogram för män som slår

Hos Moderaterna vill man driva på för jämställd sjukvård med en satsning på kvinnors sjukdomar och förlossningsvård.

Såväl kristdemokrater som liberaler väljer att lyfta fram utökat kontaktförbud och möjligheten att ta ifrån våldsdömda hyreskontrakt.

Medan Centerpartiet vill skapa ett exit-program för att göra det möjligt för män som slår kvinnor att sluta slå.

Miljöpartiet väljer att lyfta fram EU-politiken.

Vi vill att EU inför en särskild koordinator för klimat- och jämställdhetsarbete, för att garantera att klimatomställningen skapar fördelar och ökade möjligheter för kvinnor, skriver man.

Ny jämställdhetspolitisk utredning efter 30 år

Vänsterpartiet vill se en ny jämställdhetspolitisk utredning eftersom den förra kom för nästan 30 år sedan (1998). Medan socialdemokraterna lyfter fram kvinnors deltagande på arbetsmarknaden.

– Att fler kvinnor behöver arbeta mer och att få pappor att ta mer ansvar för familj och hem är två tydliga mål, skriver Socialdemokraternas Teresa Carvalho.

”Lyssnar in kvinnorörelsens kritik”

Finns det några möjligheter till blocköverskridande överenskommelser i svensk jämställdhetspolitik? Arbetsvärlden bad partierna sträcka ut en hand över blockgränsen och frågade om det fanns några förslag hos motståndarlaget som partierna kunde sympatisera med.

Socialdemokraterna ger beröm åt regeringen för arbetet mot hedersrelaterat våld. Ett arbete man menar inleddes under den socialdemokratiska regeringen.

Miljöpartiet uppskattar att andra partier äntligen börjat lyssna på förslag om arbetstidsförkortning, något partiet drivit sedan 1980-talet.

Kristdemokraterna berömmer socialdemokraternas Annika Strandhäll för att hon ”lyssnar in kvinnorörelsens kritik i frågan om könstillhörighetslagen”, kritik som partiet delar, enligt enkätsvaret till Arbetsvärlden.

Moderaterna ”vill främja allt företagande då det är näringslivet som skapar välståndet i Sverige” och väljer att hylla Cenetrpartiet.

– Vi anser att Centerpartiets ambitioner gällande främjande av kvinnligt företagande är goda exempel.

”Hittills stått upp för aborträtten”

Liberalerna kastar en slängkyss åt vänsteroppositionen för deras globala engagemang.

– Vi delar uppfattningen att det är viktigt att Sverige fortsätter vara en ledande kraft för jämställdhet globalt och att vi driver på för jämställdhet i vårt internationella engagemang.

Men partiet får en känga tillbaka av Vänsterpartiet.

– Vänsterpartiet uppskattar att Liberalerna hittills har stått upp för aborträtten. Vi hoppas att de fortsätter att göra det trots samarbetet med Sverigedemokraterna.

7 mar 2024 | 15:10
Om skribenten
Mikael Feldbaum är chefredaktör på Arbetsvärlden. Han intresserar sig för samhällsekonomi, har tidigare varit chefredaktör på Magasinet Arena och har en ekonomiutbildning i bagaget.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev