Hederskultur är det stora hotet mot jämställdheten. Det slår stora delar av Tidölaget fast när Arbetsvärlden frågar riksdagspartierna på internationella kvinnodagen.
– Att känna vinden i håret, ta bussen till stan och träffa vänner – det är en frihet som de flesta i Sverige tar för självklar. Men mitt ibland oss lever unga människor under förtryck i hederns namn. Det kan aldrig tolereras, det är en av vår tids stora frihetsfrågor, skriver Liberalerna.
Såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna är inne på samma spår.
Dessa politiska konstruktörer sätter jämställda siffror på ett papper före livssituationen för verklighetens kvinnor och barnens bästa.
– Hederskulturer har tagit sig uttryck i ett utbrett förtryck i form av kvinnofientliga traditioner och strukturer som aldrig kan accepteras i ett jämställt samhälle. Ingen kvinna ska isoleras i hemmet, och fler flickor behöver se sin mamma gå till jobbet, skriver Moderaterna.
– Oftast utsätts flickor och kvinnor för våld, kränkningar och påtryckningar från flera personer i sin närhet. Allt för att upprätthålla en familjeheder som krockar med vårt sekulära och moderna samhälle, skriver Sverigedemokraterna.
”Förmyndare över småbarnsföräldrar”
Hos Kristdemokraterna ser man däremot förment liberala ”sociala konstruktörer” som ett hot mot familjers valfrihet och därmed jämställdheten.
– Dessa politiska konstruktörer sätter jämställda siffror på ett papper före livssituationen för verklighetens kvinnor och barnens bästa, enligt partiet.
Kristdemokraterna syftar här på ”vänstergrupper och så kallade liberaler till höger” som ”vill lägga sig i familjers privatliv”.
– Vi menar att detta är familje- och jämställdhetsfientligt där politiker gör sig till förmyndare över småbarnsföräldrar, skriver partiet.
Nedskärningar drabbar kvinnor
Från vänsterhåll ser man däremot ”nedskärningar” och ”underfinansiering” av välfärden som de stora hoten.
– Att regeringen underfinansierar välfärden och på så sätt tvingar redan hårt ansatta undersköterskor och sjuksköterskor att springa ännu snabbare är väldigt illa, skriver socialdemokraternas Teresa Carvalho.
Hon pekar också på högerpartiernas historia.
– Att KD sitter i regeringen och att SD de facto styr regeringen är dåligt för jämställdheten. Det här är partier som ganska nyss har drivit förslag om allt från inskränkt aborträtt till vårdnadsbidrag och sambeskattning.
Vänsterpartiet fyller i. Det stora hotet är ”högerregeringen”.
– Nu varslas 1000-tals i kommuner och regioner, en majoritet av dem kvinnor. Nedskärningarna inom välfärden drabbar alla men främst kvinnor.
Mer resurser till välfärden är centralt enligt Vänsterpartiet.
– Pengarna är livsavgörande för alla de kvinnor som idag arbetar inom vård och omsorg, men även alla de kvinnor som idag förväntas stå för huvuddelen av det oavlönade arbetet, skriver partiet.
Hindrar samtyckeslagstiftning
Miljöpartiet ser årets internationella kvinnodag i ljuset av det kommande EU-parlamentsvalet i juni.
– Det största hotet mot jämställdheten kommer från högern. Vi ser hur konservativa högerregeringar runt om i Europa minskar stödet till jämställdhetsarbete och monterar ner skyddet för kvinnors rättigheter. Under mandatperioden har extremhögern bland annat motsatt sig en europeisk samtyckeslagstiftning och motarbetat aborträtten, skriver partiet.
Centerpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Helena Vilhelmsson lyfter fram ungdomars attityder.
– Flera indikatorer pekar på att jämställdheten går bakåt, och unga killar tycker inte att jämställdhet är viktigt. Jämställdheten kan inte tas för given utan vi måste ständigt jobba för att flickor och pojkar inte hindras i sin utveckling och stå upp för flickor och kvinnors rätt att bestämma över sina egna liv, kroppar och livsval, skriver hon.