Så vill EU reglera plattformsarbete Matleverans med cykel. Foto: Magnus Andersson /TT

Så vill EU reglera plattformsarbete

Arbetstagarna i gig-ekonomi ska ha samma trygghet och skydd som alla andra arbetstagare. Det konstaterade EU-kommissionär Nicolas Schmit när han på torsdagen presenterade förslag till direktiv om arbetsvillkor vid plattformsarbete.
Carl von Scheele
9 dec 2021 | 14:42
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På mindre än en vecka har EU tagit initiativ i frågor om direktiv som reglerar arbetsvillkor och kan ha inverkan på den svenska modellen. Efter att ministerrådet i början av veckan beslutat om hur de vill utforma direktiven för minimilöner och lönetransparens kom EU-kommissionen ett par dagar senare med ett nytt utspel.

Förslaget till direktiv om arbetsvillkor ska ge fler gig-jobbare möjlighet att räknas som arbetstagare. När plattformsföretag tvingas uppträda som arbetsgivare innebär det att gig-jobbaren får samma typ av skydd som övriga arbetstagare.

Kommissionen har försökt att vara mycket respektfull mot de nordiska modellerna.

Det handlar om rätt till minimilöner där sådana finns, möjligheten att fackligt ansluta sig och få kollektivavtal, lyda under arbetstidsregler och ha sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring samt få avsättningar till pensioner.

– När medborgare inte har socialt skydd finns det skäl för oss att ingripa. Jobb inom plattformsekonomin ska vara kvalitetsjobb och inte skapa ett prekariat, sa kommissionär Nicolas Schmit när förslaget presenterades.

Jobb inom plattformsekonomin ska vara kvalitetsjobb och inte skapa ett prekariat, sa kommissionär Nicolas Schmit när förslaget presenterades. Foto: TT

Han ifrågasatte dagens ordning när plattformsföretag inte behöver uppfylla samma sociala skyldigheter som alla andra företag inom EU, vilka de också konkurrerar med.

– Men vi försöker inte stoppa eller hindra gig-ekonomin, eftersom den motsvarar en efterfrågan i våra länder.

Vill ta hänsyn till nordiska modellen

Inom EU-kommissionen är man nu mycket medveten om den speciella nordiska arbetsmarknadsmodellen, efter det kraftiga motstånd som förslaget till direktiv om minimilöner mött från Sverige och Danmark.

– Kommissionen har försökt att vara mycket respektfull mot de nordiska modellerna i detta förslag. Man säger bland annat i direktivet att nationella traditioner ska respekteras och det finns en möjlighet att implementera direktivet genom arbetsmarknadens parter, säger en talesman för EU-kommissionen till Arbetsvärlden.

Ett alternativt till införande av direktivet via lagstiftning är att låta parterna göra det genom kollektivavtal. EU-kommissionens talesperson hänvisar till direktivets artikel 22 där det i klartext står att direktivet kan införas på detta sätt genom parterna om de gemensamt begär det.

Bättre villkor för egenanställda

Direktivet är en del i ett paket som EU-kommissionen presenterade på torsdagen. Det innehåller också ett förslag till hur riktlinjer för bättre villkor för egenanställda skulle kunna se ut. Dessa ska nu ut på konsultation.

Paketet innehåller även ett dokument som beskriver EU:s strategi och åtgärder för plattformsarbete. I förlängningen ska detta kunna ligga till grund för globala standarder för högkvalificerat plattformsarbete är kommissionens förhoppning.

Gig-ekonomin omsätter upp till 200 miljarder kronor årligen inom EU. Det finns mer än 500 olika plattformsföretag, som sysselsätter 28 miljoner arbetstagare. Inom några år beräknas över 40 miljoner EU-invånare jobba i sektorn.

Carl von Scheele
9 dec 2021 | 14:42

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från gigwatch.se - "Matbudsstrejken i Italien: Intervju med Riccardo Mancuso – GigWatch" 27 jan 2022:
    […] och plattformsföretaget Just Eat i Italien just nu? Är den aktuella strejken kopplad till EU-kommissionens direktiv om plattformsarbete?Riccardo: Den pågående strejken är den senaste vågen inom sektorn, och den är kopplad till […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar