Så kommer vi minnas Barack Obamas arbetsmarknadspolitik En nöjd president Barack Obama talar vid picknicken i Boston på Labor Day. Foto: Andrew Harnik/AP/TT.

Så kommer vi minnas Barack Obamas arbetsmarknadspolitik

USA-valet President Obama och hans progressiva arbetsmarknadsminister gjorde så mycket de kunde på arbetsmarknadsområdet, enligt en bedömning av experten Harold Meyerson.Det mesta kan nu komma att rivas upp av näste president, Donald Trump.
Karin Henriksson
10 nov 2016 | 10:45
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

WASHINGTON Stämningarna är nattsvarta i amerikanska fackföreningsrörelsen dagarna efter valet.

Efter den 20 januari kan president Donald Trump sätta sin namnteckning under några papper och omintetgöra Barack Obamas reformer. Bland dem:

− rätt till betald övertid gäller i högre inkomstskikt,

− tvång för arbetsgivare att agera snabbt när anställda röstat ja till att bilda en fackklubb, och

− bättre villkor för personal i firmor som får kontrakt med federala förvaltningen.

Harold Meyerson, kolumnist och redaktör på tidskriften The American Prospect, är också trött och dyster efter valet. För Arbetsvärlden konstaterar han:

− Fackföreningsrörelsen är redan mycket svagare än för 20, 30, 40 år sedan och de stora mest livaktiga förbunden riskerar att försvagas ytterligare.

När Barack Obama tillträdde 2009 väntade facket ivrigt på ”hope and change” och den nye presidenten kunde så småningom tillsätta ett progressivt styre i arbetsmarknadsorganet NLRB. Men republikanerna tog över majoriteten i representanthuset 2011 och i senaten 2015. Sedan var det slut på hoppet att driva igenom sådant som höjd minimilön den vägen. Republikanerna fick behålla majoriteten, om än något mindre, i kongressen i tisdagens val.

”Arbetsmarknadsministern ett geni”

President Trump lär knappast tillsätta några vänstermänniskor i NLRB och senaten bara väntar på att få att fylla en vakans i USA:s högsta domstol med någon av de konservativa jurister som finns på en lista som Trump lagt fram. Mål som gäller arbetsmarknaden dyker upp med jämna mellanrum och handlar ofta om offentliganställdas förmåner.

− Enligt min åsikt har arbetsmarknadsminister Thomas Perez varit den starkaste medlemmen i Barack Obamas regering. Han är ett geni och det var tack vare honom som flera reformer kunnat genomdrivas, säger Harold Meyerson.

Thomas Perez har latinobakgrund och ett rykte hemifrån delstaten Maryland om att vara en av de mest progressiva politikerna i det demokratiska partiet. Hans namn förekom bland Hillary Clintons tänkbara vicepresidentkandidater.

”Vi ska arbeta för att infria de här löftena – om han är redo att arbeta med oss och respektera våra värden.”

Ordföranden i centralorganisationen AFL-CIO, Rich Trumka, utfärdade en stramt hållen kommuniké på onsdagen om att ”folket har talat” och att dess vilja måste respekteras. Han noterade att valresultatet är en signal till makthavarna att väljare i bägge partierna fått nog av en ekonomisk politik som håller nere lönerna, ökar ojämlikheten och exporterar amerikanska jobb.

− Den tillträdande presidenten lovade mycket rörande frihandel, tillverkningsindustri och återupplivande av orter. Vi ska arbeta för att infria de här löftena – om han är redo att arbeta med oss och respektera våra värden, fortsatte Rich Trumka men en spetsig påminnelse om Trumps rasistiska, sexistiska och invandrarfientliga uttalanden under kampanjen.

Som Arbetsvärlden berättade häromdagen rekordsatsade facket mot Trump. Men enligt en kalkyl i Huffington Post var beloppen som skänktes till de kampanjfinansieringsgrupper som kallas ”super PACs” sex gånger större.

Karin Henriksson
10 nov 2016 | 10:45

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev