”Jag gillar kvinnor som äter hamburgare i bikini” Donald Trump tillsammans med snabbmatskungen och blivande arbetsmarknadsministernAndy Puzder. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster.

”Jag gillar kvinnor som äter hamburgare i bikini”

Washington Andy Puzder som Trumps arbetsmarknadsminister är en kalldusch för facket. Som snabbmatskung har han använt sexistisk reklam och motarbetat en höjning av minimilönen. Enligt Puzder själv ska han nu prioritera tillväxt och jobb, genom att strypa regleringar och invandring.
Karin Henriksson
19 dec 2016 | 13:50
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Andrew ”Andy” Puzder är bara en av flera rika affärsmän som Donald Trump vill ha i sin regering efter maktskiftet i januari.

Den 66-årigePuzder, som är jurist i botten, blev koncernchef år 2000 i CKE Restaurant Holdings Inc. vars två dotterbolag är betydligt mer kända: hamburgerkedjorna Hardee’s och Carl’s Jr. med totalt 3700 restauranger. I den rollen motarbetade han regleringar i snabbmatsindustrin som är ökänd för dåliga arbetsvillkor, han motarbetade höjning av den lagstadgade minimilönen och kraven i Barack Obamas vårdlag – och hotade med automatisering om det blev för dyrt att anställa folk.

”Hire American, Buy American”

Efter utnämningen förklarade Puzder att ambitionerna på vd-posten gick ut på ”maximera vinsterna i företaget” men att han i Department of Labor ”ska tjäna amerikanska medborgare och arbetare”.

Puzder drog upp följande prioriteringar:

  • Skapa jobb till de 94 miljoner amerikaner som står utanför arbetskraften, särskilt i innerstäderna och invandrartäta områden.
  • Bidra till en hårdare invandringspolitik, med motiveringen att det är ”meningslöst ur ekonomisk synpunkt” att lägga ut hundratals miljarder på olika bidrag till arbetslösa amerikaner om folk samtidigt ”väller in” i landet.
  • Verka för högre löner genom nämnda invandringspolitik och ”den rätta politiska styrningen” – som kan översättas med färre regleringar, lägre skatter, slopad vårdförsäkring.
  • Följa den nya policyn ”Hire American” och ”Buy American” och att sätta stopp för visa till gästarbetare hos arbetsgivare som bryter mot reglerna.
  • Driva igenom förslag om sex veckors betald mammaledighet (inte pappaledighet). Fast det återstår att se om Trump lägger fram detta initiativ som kläcktes av dottern Ivanka och som skulle bli den första reformen på det området sedan 1990-talet.

Lättklädda kvinnor i varumärket

Att det i departementets uppdrag ingår att se till att arbetsmiljöbestämmelser och andra regler följs gick Puzder inte in på i sitt uttalande. Men han kan vänta sig hårdgrillning om detta och mycket annat när vänstersenatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren greppar mikrofonerna i senaten den dag de obligatoriska förhören inleds.

Det kan heller inte uteslutas att Sanders och Warren beväpnar sig med bilder som visar lättklädda välsvarvade kvinnor i CKE:s reklamkampanjer. Liksom Puzder-citatet ”Jag gillar våra annonser. Jag gillar kvinnor som äter hamburgare i bikini. Jag tycker att det verkligen är amerikanskt” i en intervju häromåret i småföretagartidningen Entrepreneur.

Bakom ett konservativt partiprogram

Republikanska presidenter brukar inte bry sig så mycket om fackföreningsrörelsen och det finns absolut ingen anledning att tro att Trump, Puzder och övriga miljardärer på höga poster skulle ändra på den saken. Trumps valseger säkrades ju i delstater med en stor vit lägre medelklass som tycker att de halkat allt längre utför, men efter ministertillsättningarna undrar facket hur det ska gå med vallöften om press på Wall Street och bevarande av pensioner och äldresjukvården.

Till saken hör också att Puzder skänkte pengar till Trumps valkampanj och att han var medlem i kommittén som upprättade ett nytt partiprogram på republikanernas konvent förra sommaren. Det betraktades som det mest konservativa programmet på årtionden. I synnerhet i HBTQ-communityn är man orolig för att Trump kommer att riva upp Barack Obamas direktiv med förbud mot diskriminering av homosexuella vid offentlig upphandling.

USA:s arbetsmarknadsdepartement

Department of Labor inrättades 1913. Under detta paraply ingår även arbetsmiljöorganet OSHA, en pensionsgarantimyndighet och statistikbyrån Bureau of Labor Statistics, som kartlägger arbetsmarknaden både kort- och långsiktigt.

Frances Perkins utsågs till att leda departementet 1933 av Franklin D Roosevelt och var den första kvinnliga ministern i USA.

+ Expandera
Karin Henriksson

/ Kontakta skribenten

19 dec 2016 | 13:50

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev