Facken har rekordsatsat för att stoppa Trump Det är med ett stort fackligt stöd i ryggen som Hillary Clinton går till val i dag.

Facken har rekordsatsat för att stoppa Trump

Washington Nästan en miljard kronor bidrar fackföreningsrörelsen med i årets valrörelse. 98 procent går till Hillary Clinton, men det finns de som stödjer Donald Trump.
Karin Henriksson
8 nov 2016 | 10:58
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Det har varit mycket spekulationer om att Donald Trump appellerar till arbetarklassen, men uppriktigt sagt har vi inte sett tecken på det i våra egna mätningar.

Det säger Christian Sweeney som är biträdande chef för medlemsvärvningen inom AFL-CIO, USA:s största fackförbund, till Arbetsvärlden och tillägger:

– Vi känner tillförsikt inför valdagen.

Avvaktande stöd för Clinton

Alla de stora facken – AFL-CIO, Afscme, SEIU, lärarnas NEA med flera – stöttar Hillary Clinton. Det är egentligen ingen överraskning, men som Arbetsvärlden berättade i våras kampanjade några förbund för vänstersenatorn Bernie Sanders.

Klagomålen tilltog också om att förbunden har varit för snabba centralt med att ställa sig bakom Hillary Clinton.

Klagomålen tilltog också om att förbunden har varit för snabba centralt med att ställa sig bakom Hillary Clinton, och AFL-CIO fick faktiskt avvakta med stödet ända fram till i juni när hon hade vunnit över Sanders.

Det som låg Clinton i fatet var mångåriga band till finansfirmorna på Wall Street, hennes ovilja att ställa sig bakom kraven om en minimilön på 15 dollar i timmen och subventionerade collegestudier, samt maken Bill Clintons roll som fadder till Nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta.

Blåslampa från vänster

Men hon närmade sig Bernie Sanders och har lagt fram ett program i flera punkter för att öka sysselsättningen och stärka arbetsmarknadslagstiftningen.

Det pratades både om en ”tyst majoritet” och ”Trump-demokrater”, men draget att utse Mike Pence till vicepresidentkandidat ledde till en backlash.

Donald Trumps verkliga fäste ligger i rostbältet, i delstater som Ohio, Pennsylvania, Indiana och Michigan som har drabbats hårt av industrinedläggningar, krympande efterfrågan på kol och på utflyttning av jobb. De delstaterna har också traditionellt haft hög facklig anslutning i de en gång så mäktiga stål-, kol- och bilarbetarfacken. I somras pekades det på mätningar där Trump låg bra till efter att ha lovat att få tillbaka jobben och förhandla om usla handelsavtal.

Donald Trump tillsammans med sin vice presidentkandidat, guvernören Mike Pence. Foto: AP/TT.

Donald Trump tillsammans med sin vice presidentkandidat, guvernören Mike Pence. Foto: AP/TT.

Det pratades både om en ”tyst majoritet” och ”Trump-demokrater”, men draget att utse Mike Pence till vicepresidentkandidat ledde till en backlash. Pence är nämligen en gammal välkänd fiende till facket, både som kongressledamot och guvernör i Indiana. Han är emot höjning av minimilönen men för det amerikansk-asiatiska frihandelsavtalet TPP. Han har också försvarat Indianas så kallade ”right-to-work”-lagar där fackliga rättigheter har urholkats.

Polisfacket får kritik för stödet för Trump

En överraskning, som inte har uppmärksammats så mycket, kom nu i slutfasen av valrörelsen när myndigheten NLRB meddelade beslut i en tvist på ett av Trumps hotell i Las Vegas. Fackförbundet Culinary Workers Union röstade förra året om att bilda en fackklubb men arbetsgivaren vägrade. Enligt NLRB är detta ett brott mot lagen och en talesman för facket manade Trump att komma till förhandlingsbordet.

Ett par fackförbund ställde sig bakom Trump (som utmålar sig som lag-och-ordning-kandidaten), i första hand facket för gränspolisen och det största polisförbundet, Fraternal Order of Police. Båda förbunden har utsatts för hård kritik, dels för att strunta i de egna medlemmar som tillhör etniska minoriteter, dels för att Trump-Pence har sagt att de vill krympa förvaltningen och göra det lättare att avskeda offentliganställda.

Vad gäller fackföreningsrörelsen i stort sker den lilla tillväxt som ändå finns just bland offentliganställda och bland latinos, som jobbar i hotell-, restaurang- och andra servicejobb.

Facken är alltid engagerade i presidentval och andra val, med sådant som bidrag, telefonbanker och dörrknackning. Kalkylerna hittills tyder på att beloppen som avsatts 2015–16 har ökat kraftigt, till cirka 100 miljoner dollar. Till 98 procent går bidragen till Hillary Clinton.

I en lista över största bidragsgivarna från Open Secrets, som kartlägger pengarna i politiken, ligger Byggarbetareförbundet på sjunde plats och lärarfacket NEA på tionde plats.

Karin Henriksson

/ Kontakta skribenten

8 nov 2016 | 10:58

Relaterad läsning

+ Expandera
Kommentera
Kommentera

+ Expandera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev