Oberoende medier i Ukraina och Ryssland ber om donationer Oberoende ryska och ukrainska medier öppnar för ekonomisk stöd från utlandet. Foto: Novaja Gazeta, Kyiv Independent, Adam Wrafter/SvD/TT

Oberoende medier i Ukraina och Ryssland ber om donationer

Kriget i Ukraina Journalister i Ukraina och Ryssland har svårt att arbeta under kriget. Nu ber oberoende tidningar i de båda länderna om donationer.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

I helgen meddelade den ryska statsåklagaren att sju ryska mediehus ska utredas för att ha spridit ”falsk information” om att Ryssland attackerat Ukraina städer och civila och för att de kallat Rysslands agerande för en invasion eller krig.

Den ryska tidningen Novaja Gazeta, vars chefredaktör Dmitry Muratov förra året tog emot Nobels Fredspris tillsammans med den filippinska journalisten Maria Ressa, är en av de tidningar som ska utredas av den ryska statsåklagaren, tillsammans med radiostationen Ekho Moskvy, tv-kanalen Dozjd och fyra andra redaktioner. Novaja Gazeta ber på sin sida om ekonomiskt stöd.

”Horribelt att ryska journalister inte kan arbeta fritt.”

Det europeiska Journalistförbundet, EFJ, har i ett uttalande fördömt Rysslands agerande.

”Det är absolut horribelt att ryska journalister inte kan arbeta fritt”, skriver EFJ:s ordförande Mogens Blicher Bjerregård.

Startat insamlingar

Men också ukrainska journalister har svårt att bevaka kriget. Den engelskspråkiga Kyiv Independent har startat insamlingar för att kunna fortsätta bedriva sin journalistik.

Sedan Washington Post uppmanat läsarna att stötta Kyiv Independent har det kommit in över 600 000 dollar till tidningen. Kyiv Independent har också startat en insamling för andra oberoende journalister i Ukraina. Den insamlingen har nu samlat in 200 000 dollar.

Kyiv Independent startade förra året efter att Kyiv Posts ägare, miljardären Adnan Kivan, ville ta kontrollen över innehållet i tidningen, som tidigare hade haft en oberoende redaktion.

Den 8 november sade Kyiv Post upp 50 av sina medarbetare och stängde tillfälligt ned tidningen, innan den öppnade igen i ny regi. Många menar att oligarken Adnan Kivan ändrade tidningens inriktning efter påtryckningar från den ukrainska regeringen, något regeringen förnekade.

Den 11 november bestämde sig 30 av de tidigare anställda vid Kyiv Post att starta en ny tidning – Kyiv Independent. Kyiv Posts tidigare chefredaktör, Olga Rodenko, blev Kyiv Independents chefredaktör. Hon har redogjort för händelserna i ett blogginlägg.

Enligt tidningen Journalisten kommer Bonnier News att stötta oberoende medier i Ukraina genom en donation på en miljon kronor till bland annat Reportrar utan gränser, Tidningsutgivarna ger ekonomiskt stöd till den ukrainska publicistorganisationen Ukraine Association of Press Publishers och Utgivarna donerar 22 000 kronor till Kyiv Independent.

Uppdatering 2 mars 2022: The Guardian har också skrivit om initiativet att stötta oberoende journalister i Ukraina. Insamlingen till Kyiv Independent är nu uppe i 780 000 dollar och insamlingen till andra journalister i Ukraina är uppe i 440 000 dollar.

Reportrar utan gränser samlar in pengar till skyddsutrustning för journalister i Ukraina och Journalistförbundet har startat en insamlingsfond till de ukrainska journalistförbunden.

Uppdatering 3 mars 2022: Insamlingen till Kyiv Independent är nu uppe i 880 000 dollar och insamlingen till andra journalister i Ukraina är uppe i 600 000 dollar.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar