Aldrig har så många journalister suttit fängslade världen över sedan Reportrar utan gränser grundades.
Det slår organisationen fast i en årssammanfattning som publicerades under torsdagen.
Den 1 december satt totalt 488 journalister i fängelse världen över – en ökning med 20 procent sedan föregående år. Därtill har andelen fängslade kvinnliga journalister fördubblats under de senaste fyra åren, från 6,6 till 12,3 procent.
Hongkongs nya säkerhetslag
För femte året i rad sitter flest journalister fängslade i Kina.
Tre av de totalt nitton journalisterna som frihetsberövats av landets myndigheter har tillfångatagits i Hongkong som en följd av den nya säkerhetslag som introducerades i regionen 2020 och som bland annat gett den kinesiska säkerhetstjänsten rätt operera inom dess gränser.
De fyra andra länderna som befinner i topp på skamlistan är Saudiarabien, Vietnam, Myanmar och Belarus.
Sedan militärkuppen i Myanmar i början av året har antalet fängslade journalister i landet gått från två till femtiotre. Och sedan protester bröt ut i Belarus mot diktatorn Aleksandr Lukasjenkos påstådda valfusk har antalet journalister som frihetsberövats stigit från sju till trettiotvå.
Flera krigsfronter har stabiliserats
Men om antalet journalister som fängslas av myndigheter under året har ökat under året så har däremot antalet journalister som dödats minskat.
Reportrar utan gränser skriver i sin rapport att inte sedan 2003 har färre än femtio journalister dödats årligen. I år ligger siffran på 46 personer.
Nedgången förklarar organisationen med att flera krigsfronter under året stabiliserats och att regionala konflikter i Syrien, Irak och Jemen mattats av.
Inte desto mindre dödas en journalist i veckan till följd av sitt yrke.
Många gisslantagna antas ha mördats
Två tredjedelar av de journalister som mist livet har blivit mördade. De två länder som pekas ut som farligast för journalister är Mexiko och Afghanistan, tätt följa av Indien, Jemen och Pakistan.
Slutligen skriver Reportrar utan gränser att 65 journalister hålls gisslan runt om i världen. Av dessa förmodas många redan ha mist livet.
Nästan hälften av de journalister som hålls gisslan har kidnappats av Islamiska Staten. Detta trots att organisationen ”besegrades” 2017.