Sexbrott i försvaret: facken krävde inte polisanmälan  Soldater i Försvarsmakten uppställda under en uppvisning i Revingehed 2022. Foto: Johan Nilsson/TT

Sexbrott i försvaret: facken krävde inte polisanmälan 

Försvarsförbundet var i efterhand kritiska mot att försvarsmakten inte polisanmälde sexbrott. Men när de själva hade chansen i personalansvarsnämnden tog de den inte.
16 jan 2024 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1

Under de senaste fem åren konstaterade försvarsmakten 21 begångna fall av sexuella trakasserier och ofredanden, men 19 av dem polisanmäldes inte, vilket DN har visat. Istället stannade ärendet i Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, FPAN, vid disciplinpåföljder som löneavdrag eller ingenting.

Det ansåg soldatfacket Försvarsförbundet vara ”oacceptabelt” i en artikel i Arbetsvärlden. Men när tidningen nu gått igenom 15 av de aktuella besluten i FPAN har varken Försvarsförbundet eller Officersförbundet i något av fallen förordat att ärendet ska lämnas vidare till polisen. 

– I efterhand kan man tänka att vi kunde gjort mer. Samtidigt är löneavdrag en allvarlig signal. Man ska inte bagatellisera det, säger Per Gunnarsson ledamot i Försvarsförbundets styrelse.  

Facken applåderar anmälningarna

I Försvarsmaktens egna riktlinjer för sexuella trakasserier skriver myndigheten att den kan, men inte har skyldighet att polisanmäla brott som inte leder till strängare straff än böter. Efter DN:s granskning anmälde Militärpolisen åtta av de 19 fallen. Ytterligare sju fall fick dock lämnas därhän på grund av att preskriptionstiden löpt ut. Men anmälan, anser Försvarsförbundet, borde ha gjorts redan när de uppdagades. Idag står de ”helt bakom” beslutet att anmäla. Även Officersförbundet säger sig nu ”applådera” anmälningarna.

Så fungerar FPAN

Enligt Försvarsmaktens interna riktlinjer ska sexuella trakasserier anmälas till en lokal chef som sedan hemställer om att fallet ska tas upp i FPAN. Nämnden kan besluta om uppsägning/avsked, ett 25-procentigt löneavdrag i upp till 30 dagar, men också att det ska lämnas över till polisen, en så kallad åtalsanmälan. Ärendet förbereds av försvarsmaktens juridiska stab som rekommenderar en påföljd. 

I nämnden sitter förutom Överbefälhavaren och personaldirektören, även representanter för de huvudsakliga facken Försvarsförbundet, Officersförbundet och Seko, vanligen fackens förbundsordförande.

+ Expandera

Men de hade båda chansen att se till att det redan skett, men avstod.

Har en ledamot i nämnden FPAN en avvikande åsikt gällande nämndens beslutade påföljd förs detta in i beslutsprotokollet. En genomgång av FPAN:s ärenden 2018-2023 visar att det är ovanligt, men förekommer. Men någon sådan avvikande åsikt från facken återfinns inte i något av de 15 beslut som Arbetsvärlden har tagit del av och som även förekommer i DN:s granskning.

Officersförbundet: Inget formellt fel

Lars Fresker har nu lämnat Försvarsmakten, men var under den aktuella tiden Officersförbundets ordförande och representant i FPAN.

Arbetsvärldens granskning

Arbetsvärlden har gått igenom ärenden i FPAN mellan 2018 och 2023.

15 av dessa är beslut i fall av sexuella ofredanden och trakasserier.

I 12 av fallen fattades beslut om löneavdrag på 25 procent i 3-10 dagar.

I 1 fall ledde det till en varning.

2 fall avskrevs efter att den anklagade självmant sade upp sig.

Inget av besluten innebar en polisanmälan.

Inget av besluten har någon avvikande hållning hos ledamöterna noterats.

Utöver dessa 15 har Arbetsvärlden har också tagit del av ett fall där en anställd polisanmälts för flera sexuella ofredanden vid samma tillfälle. Polisen lade dock ned utredningen och FPAN avskriver därför ärendet utan påföljd.

+ Expandera

– I de fall som vi har haft uppe har jag delat bedömningen som juridiska staben gjort att det inte finns skäl att anmäla. Jag kan inte komma på att någon i nämnden gått emot linjen om det ska drivas till anmälan eller inte, säger Lars Fresker.

Men även om Försvarsmakten i dag säger att flera av fallen borde ha anmälts anser han inte att parterna då gjorde fel. 

– I de beslut jag varit delaktig i har jag delat nämndens uppfattning. Det gjorde jag då och gör nu. Jag ser inte att det begåtts något formellt fel från vår sida, säger Lars Fresker.

Försvarsförbundet: Vi borde ha förordat anmälan

Försvarsförbundets dåvarande ordförande och ordinarie ledamot i FPAN har gått i pension. Förbundet hänvisar istället till hans dåtida ersättare Per Gunnarsson och som fortfarande sitter i förbundsstyrelsen. Även om han inte kan dra sig till minnes att själv ha deltagit i något av besluten anser han idag att förbundet borde ha förordat det då. Han säger själv att han upplevt att nämndens roll i första hand enbart skulle hantera rent arbetsrättsliga frågor.

– Det är klart att vi kommer ställa frågan i fortsättningen. Det är en självklarhet, säger han. 

Officersförbundets nuvarande ordförande Stefan Morin är nytillträdd sedan i november och har själv ännu inte haft sitt första sammanträde med FPAN. Han säger dock att både samhället, Försvarsmakten och facken måste bli bättre på att hantera sådana här fall. 

Beslut i urval

En kvinnlig soldat anmäler 2018 att hennes befäl under en längre period, utanför arbetstid, skickat sms och meddelanden via sociala medier och ställt ”privata frågor” med ”sexuell underton”. En dag under arbetet bad han henne följa med på en biltur. Under bilturen framkom snart att den arbetsuppgift befälet angivit som anledning inte skulle utföras och inte någon annan heller. Soldaten uttryckte då, enligt FPAN:s beslut, att hon inte längre önskade följa med. Befälet ska då ha svarat att han, som hennes överordnade, bestämmer över henne. Han ska sedan ha tagit på hennes lår och nacke och sagt ”hur fin hon var”. FPAN konstaterar att agerandet utgör sexuella trakasserier och att befälet utnyttjat sin överordnade ställning.
 
Nämnden beslutar att ge befälet tre dagars 25-procentigt löneavdrag.
 

Under en mässfest gör en manlig sjöman flera muntliga närmanden mot en kvinnlig kollega på en toalett. Mannen tar sedan fram sitt kön och uppmanar kvinnan att onanera åt honom. Han erkänner händelsen.
 
Nämnden beslutar att ge honom sju dagars 25-procentigt löneavdrag.
 
FPAN prövar om en överstelöjtnant bör skiljas från sin anställning. 2019 anmäls han av tre kvinnliga anställda för att ha skickat ovälkomna meddelanden till dem efter arbetstid på kvällar och helger. Hans närmsta chef påtalar detta i medarbetarsamtal. 2020 inkommer ytterligare anmälningar från flera kvinnor om samma sak och att meddelandena innehåller sexuella anspelningar. Beteendet har enligt beslutet pågått under en längre tid och alltid riktat sig mot kvinnor i åldrarna 20-30 år.
 
Nämnden beslutar att istället ge honom 10 dagars 25-procentigt löneavdrag.

 
Under en ”muckarfest” antastar enligt anmälan ett befäl flertalet värnpliktiga. Bland annat tar han en kvinna på rumpan. Han smekte även en annan kvinna på låren och lyfte upp hennes klänning så trosorna syntes. Enligt anmälan smekte han även en annan manlig värnpliktig över bröstet och stoppade ned handen i dennes byxor och klämde på hans kön. Händelsen har polisanmälts. Händelsen filmades, men förundersökningen läggs ned.
 
Nämnden beslutar därför att inte utdöma disciplinåtgärd.

+ Expandera

– När vi deltar som ledamot i nämnden måste förhålla oss till nämndens riktlinjer. Vi har haft ett starkt arbetsrättsligt fokus och vi kanske har förlitat oss lite mycket på de bedömningar som juristerna gjort i de enskilda fallen. 

Caroline Nilsson, nuvarande förbundsordförande för Försvarsförbundet står fast vid sin tidigare hållning – Försvarsmakten borde ha polisanmält händelsen. Hon beklagar idag att facket vid tiden inte reserverade sig i beslutet och inte framhärdade i att anmälan borde ha gjorts.

”Polisanmälan ska göras av närmsta chef med personalansvar innan ärendet kommer till FPAN. Det är klart att det inte är bra om vi som fackförbund inte påvisar felaktigheter/brister om arbetsgivaren gör en bedömning som är mildare eller felaktig. Det är vårt yttersta mål att alla ärenden hanteras på ett korrekt sätt vad gäller all lagstiftning och avtal.”, skriver hon i ett skriftligt svar till Arbetsvärlden.

Kommer du agera annorlunda i FPAN framgent?

”Min ambition är att vi som fackförbund ska se till att de ärenden som vi får vetskap om ska hanteras på korrekt sätt! Samt hjälpa till att förebygga ovälkommet beteende på arbetsplatsen.”, skriver Caroline Nilsson.

16 jan 2024 | 06:30
Om skribenten
Axel Green är en reporter som specialiserar sig på arbetsmarknadsfrågor och samhällsutveckling, med erfarenhet av både nationell och internationell bevakning.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev