I vanliga fall intresserar sig få utlänningar för vem som innehar presidentposten i Österrike. Med söndagens nya direktval till presidentposten får Norbert Hofer från högerpartiet FPÖ en ny chans att bli statschef. Efter Brexit och Donald Trumps seger skulle detta skicka världen en liknande signal från Österrike: att solidaritet inte längre är på modet.
Att valet av Hofer är möjligt i ett västerländskt land med relativt hög organisationsgrad förskräcker facken. Just nu väger valprognoserna jämnt.
Naturligtvis är det ett högerextremt parti, men istället för att ständigt upprepa detta, är det viktigare att övertyga väljarna med god politik
− Att det går så bra för Hofer, har att göra med att Österrike länge försummat att föra en bra politik för arbetstagare, säger Willi Mernyi, riksordförande för FSG, socialdemokraternas grupp inom österrikiska centralorganisationen ÖGB. Han uppmanar fackföreningsnära politiker på hemmaplan och internationellt att inte demonisera partier som FPÖ, utan att bekämpa dem sakpolitiskt.
− Naturligtvis är det ett högerextremt parti, men istället för att ständigt upprepa detta, är det viktigare att övertyga väljarna med god politik, säger Willi Mernyi. FPÖ vinner väljare inte så mycket på grund av sin främlingsfientlighet som för att många väljare, särskilt arbetstagare, känner att deras problem inte tas på allvar.
FPÖ vill avskaffa arbeiterkammern
− Men FPÖ företräder inte arbetstagares intressen utan vill försvaga dem, till exempel genom att avskaffa de så kallade arbeiterkammern, grundlagsfästa arbetstagarorganisationer med pliktmedlemskap.
Österrikes arbetslöshetsnivå och per-capitainkomst skiljer sig inte nämnvärt från Sveriges och ligger tydligt över EU-genomsnittet.
− Men alltför lite omfördelas, menar Willi Mernyi. Det handlar om en bristande socialpolitik.
”Människor väljer hellre originalet”
Istället för att driva en utjämnande socialpolitik, börjar vissa socialdemokratiska partier i Europa att närma sig högerns utlänningspolitiska förslag, säger Mernyi. Danmark är ett exempel.
− Men det ger inget resultat, människor väljer hellre originalet.
Liksom många i fackföreningsrörelsen och bland inflytelserika näringslivsledare, önskar Mernyi se den före detta gröne politikern Alexander Van der Bellen som president. Han är redan president sedan i våras. Men eftersom FPÖ överklagat valresultatet hålls nu ett omval och Hofer får en andra chans.
Under den nya partiledaren Heinz-Christian Strache som tillträdde 2005, började uppsvinget.
Till skillnad från Sverigedemokraterna i Sverige eller Alternative für Deutschland i Tyskland, är FPÖ ett äldre parti som funnits sedan 1955. När FPÖ år 2000 för första gången plockades in i regeringen av konservativa ÖVP protesterade Europa ljudligt. Koalitionen bröt samman två år senare. Efter nyvalet återuppstod samma koalitionsregering men sänktes av skandaler och en oförmåga att genomföra någon politik. Men under den nya partiledaren Heinz-Christian Strache som tillträdde 2005, började uppsvinget som förra året ledde till en regeringskoalition med Socialdemokraterna (SPÖ) i en delstat och i en annan till ett samarbete med konservativa ÖVP.
Nu finns ett socialdemokratiskt kongressbeslut som förbjuder samarbete med FPÖ, även om det finns några socialdemokrater, som vissa fackliga, som kan tänka sig ett närmande till partiet.
Samarbete FPÖ SPÖ kan vara möjligt
Den socialdemokratiska ÖGB-ordföranden Erich Foglar varnade i april kort inför valet för att möta FPÖ-väljarna med arrogans.
− Man kan inte måla in de 35 procenten som valt Hofer i ett högerextremt hörn. Flera av dem är tidigare socialdemokratiska väljare och förstår inte varför deras demokratiska beslut inte längre accepteras, sade han med hänvisning till kongressbeslutet.
Istället för principbeslut kan det komma att bli viktigare att skapa politik, även om det skulle ske tillsammans med FPÖ. Att den österrikiske förbundskanslern, socialdemokraten Christian Kern i slutet av november ställde upp på en teve-duell med Hofer, tog många som ett tecken på att ett samarbete mellan partierna är möjligt.