Las-förhandlingarna kraschade i natt Trots nattmangling på Näringslivets hus nådde parterna aldrig en överenskommelse om förändringar i arbetsrätten. Foto: Karin Wesslen/TT, Jessica Gow/TT och Anders Wiklund/TT.

Las-förhandlingarna kraschade i natt

Las-förhandlingarna Det blir inget historiskt avtal om anställningsskyddet, meddelar parterna. Nu väntar därför en politisk lösning.
1 okt 2020

Las-förhandlingarna förlängdes till klockan 03.00 på torsdagsmorgonen, men avslutades utan att man nått någon uppgörelse om förändringar av arbetsrätten. PTK:s ordförande Martin Linder säger till Svenska dagbladet:

– Vi har haft mycket bra och konstruktiva förhandlingar, men det gick inte att få en samsyn runt helheten.

Nyheter

Han vill inte gå in på vad det var som stod i vägen för en uppgörelse. LO:s ordförande Susanna Gideonsson är inne på samma linje när hon kommenterar beskedet till Sveriges radio:

– Jag tänker inte gå in och säga hur diskussionerna gått runt förhandlingsbordet, där jag för övrigt inte suttit med, så det är svårt för mig att säga. Men våra viktigaste krav var ju att öka tryggheten på svensk arbetsmarknad framför allt när det gäller visstidsanställningar och omställningar medan arbetsgivarna hade sina frågor som var viktigast för dem. Och vi kan bara konstatera att i slutänden lyckades vi inte nå det här allra allra sista.

Det är helheten det faller på

Inte heller arbetsgivarparten Svenskt näringsliv vill gå in på detaljer kring vad som gjorde att förhandlingarna slutade i oenighet:

– Vi kom mycket långt men vi kom inte hela vägen, säger Mattias Dahl till TT men uppger vidare:

– Det är helheten det faller på, en samlad bedömning, säger han.

Nu övergår ansvaret att nå en lösning till regeringen, som i januariavtalet kom överens med samarbetspartierna C och L om att förslagen från utredningen om arbetsrätten ska genomföras och bli lag under 2021.

1 okt 2020
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan