Las-förhandlingarna förlängdes till klockan 03.00 på torsdagsmorgonen, men avslutades utan att man nått någon uppgörelse om förändringar av arbetsrätten. PTK:s ordförande Martin Linder säger till Svenska dagbladet:
– Vi har haft mycket bra och konstruktiva förhandlingar, men det gick inte att få en samsyn runt helheten.
Han vill inte gå in på vad det var som stod i vägen för en uppgörelse. LO:s ordförande Susanna Gideonsson är inne på samma linje när hon kommenterar beskedet till Sveriges radio:
– Jag tänker inte gå in och säga hur diskussionerna gått runt förhandlingsbordet, där jag för övrigt inte suttit med, så det är svårt för mig att säga. Men våra viktigaste krav var ju att öka tryggheten på svensk arbetsmarknad framför allt när det gäller visstidsanställningar och omställningar medan arbetsgivarna hade sina frågor som var viktigast för dem. Och vi kan bara konstatera att i slutänden lyckades vi inte nå det här allra allra sista.
Det är helheten det faller på
Inte heller arbetsgivarparten Svenskt näringsliv vill gå in på detaljer kring vad som gjorde att förhandlingarna slutade i oenighet:
– Vi kom mycket långt men vi kom inte hela vägen, säger Mattias Dahl till TT men uppger vidare:
– Det är helheten det faller på, en samlad bedömning, säger han.
Nu övergår ansvaret att nå en lösning till regeringen, som i januariavtalet kom överens med samarbetspartierna C och L om att förslagen från utredningen om arbetsrätten ska genomföras och bli lag under 2021.