Ny utredning om kollektivavtalad a-kassa Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) Foto: Jessica Gow / TT

Ny utredning om kollektivavtalad a-kassa

A-kassa Regeringen tillsätter nu utredningen som Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunalarbetarförbundet kommit överens om.
27 aug 2021
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Utredningen ska kartlägga, analysera och redovisa förutsättningarna för en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring.

Ingen utredare är ännu tillsatt. Uppdraget ska redovisas i ett delbetänkande senast den 31 augusti 2023 och slutredovisas senast den 15 december 2024.

Bakom parternas initiativ ligger ett långvarigt fackligt missnöje med dagens arbetslöshetsförsäkring.

– Det största problemet är att alldeles för få arbetslösa får 80 procent av sin inkomst, uppgav Martin Wästfelt, förhandlingschef på PTK, till Arbetsvärlden i februari 2020.

Men nivån anses inte vara den enda bristen.

– Det andra problemet är att många inte får någon a-kassa överhuvudtaget eftersom de inte kvalificerar sig enligt dagens regler, enligt Martin Wästfelt.

I parternas förslag finns olika beräkningar på höjt ersättningstak på upp till 1 400 kronor (i dag ligger taket på 1 200 kronor efter en höjning i samband med pandemin). Kontrollen av att de arbetssökande är aktiva övertas i parternas förslag av omställningsorganisationerna TSL och TRR.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar