Ny app ska samla in data åt facket – i stället för åt Amazon Christina Colclough tror att medlemmar är beredda att dela med sig av sin data till facket snarare än till kommersiella bolag om de upplever att de får något användbart tillbaka som både de själva och facket gynnas av. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

Ny app ska samla in data åt facket – i stället för åt Amazon

Fack-app I mitten på juni lanseras testversionen av en ny fack-app. Appen ska utnyttja mobiltelefonens alla möjligheter att mäta beteenden, och använda dem för fackliga kampanjer. Med hjälp av information kan man också ställa krav på arbetsgivarna, är tanken.
22 maj 2019 | 14:11
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

‒ Vi vill inte skapa mer övervakning men ett ansvarsfullt sätt att använda mobilens ”sinnen”, säger Christina Colclough, direktör på den globala sammanslutningen av fack inom tjänstesektorn UNI Global. Appen, som ännu inte fått något namn, har utvecklats i UNI Globals Young workers lab i projektet ”Spotlight” och presenteras under ett seminarium hos den brittiska tankesmedjan Unions21.

‒ Mobilen kan mäta hetta, köld, rörelse, vilken våning i ett hus du befinner dig på, video, ljud. Men jag tror att vi kommer att börja med rörelse, säger Christina Colclough.

‒ När städerna växer och innerstadspriserna ökar, så ökar också pendlingstiden särskilt för unga människor. Då kan man mäta hur lång pendlingstiden är och om man arbetar under tiden. Annat som kan mätas med rörelse är: får arbetare de raster de behöver? Sitter kontorsarbetare för mycket?

Möjliggör stora kartläggningar

Appen kan användas av medarbetarna på en arbetsplats, i en region eller i ett helt land, efter godkännande från fackmedlemmarna.

‒ Tänk dig en kampanj för hela Sverige om pendlingstider. Eller om hur mycket vi sitter still på jobbet – rör vi oss tillräckligt? Och vad betyder det för vår fysiska och mentala hälsa?

App-kampanjerna är tänkta att börja med en idé till användbar data till en kampanj. Sedan frågar facket medlemmarna om de skulle vara villiga att dela med sig av någon viss data under en begränsad tidsperiod i appen.

Det ger oss information om arbetsvärlden och ger den tillbaka till arbetarna

‒ Någon i vår testgrupp sa att hon inte vet om hon litar på facket nog för att ge bort sin hälsodata eller sin sovdata. Men då invände en kollega och sa: men du litar redan på Fitbit (en sajt för aktivitetsmätare, red anm), berättar Christina Colclogh.

Hon tror att medlemmar är beredda att dela med sig av sin data till facket snarare än till kommersiella bolag om de upplever att de får något användbart tillbaka som både de själva och facket gynnas av.

Appen bygger på användarnas medgivande och är enligt Christina helt kompatibel med GDPR-lagstiftning.

En ytterligare möjlig utveckling av appen är att spegla den övervakning som arbetsgivare utför och själv hämta in samma information. Till exempel övervakar vissa cykelbudsföretag när deras bud messar vänner eller kollar på Facebook. Detta måste först utredas juridiskt. Man kan tänka sig att företagen kommer stämma för röjande av affärshemligheter och annat de inte vill att arbetarna ska känna till, menar Christina Colclough.

Appen kommer nu att testas under nio månader i olika versioner av brittiska och amerikanska fack. Kanske även av kanadensiska, nya zeeländska och irländska. Man planerar att börja med rörelsedata, men på sikt, om det faller väl ut, kan även hälsodata komma att inkluderas. Efter försöket kommer den att finnas som open source för alla att ta del av.

‒ Det här kan bli enormt stort. Det ger oss information om arbetsvärlden och ger den tillbaka till arbetarna, i stället för till Amazon eller någon annan kommersiell aktör, säger Christina Colclough.

22 maj 2019 | 14:11
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev