För att få arbetstillstånd krävs nu en inkomstnivå motsvarande 80 procent av svensk medianlön, det vill säga för närvarande 28 480 kronor i månaden. Men om en arbetskraftsinvandrare fått en hög löneförhöjning för att klara lönekraven har det i sig i flera fall lett till att Migrationsverket avslagit tillståndet.
Men till DN som kartlagt fallen säger nu Migrationsverket att det ska bli ändring.
– Då uppstår ju ett moment 22 som jag förstår att arbetsgivarna inte vet hur de ska manövrera sig ut ifrån. Men det är inte avsikten och det är inte så vi ska tillämpa lagen, säger Migrationsverkets talesperson i arbetstillståndsprocessen, Hanna Geurtsen, till tidningen.
Budskapet välkomnas av advokaten och migrationsrättsexperten Tomas Fridh, som tror att det kan leda till färre godtyckliga avslag.
– Jag tror att det är nödvändigt för Migrationsverket att styra upp den här frågan som varit ett gungfly under ett antal år. Många arbetsgivare kommer behöva anpassa lönenivån efter de nya lönekraven. Det kommer inte nödvändigtvis vara ett tecken för en oseriös anställning. Jag hoppas verkligen finnas att det kommer att finnas en förståelse för det, säger han.
Migrationsverket har agerat som i ”vilda västern”
Tomas Fridh säger att Migrationsverkets uppdrag att motverka oseriösa arbetsgivare och särskilt deras tillämpning av regeringens pm om skenanställningar har använts på ett ”vilda västern-artat sätt”.
– Jag har företrätt folk som varit anställda på ideella organisationer, men fått avslag för att ideella organisationer inte bedömts som en seriös del av svensk arbetsmarknad. Det har använts väldigt oförutsägbart, säger han.
Enligt Migrationsverkets uttalande i DN ska enbart löneförhöjning inte räcka för avslag.
– Att en lön höjs drastiskt till en nivå som ligger över det kollektivavtalsenliga är inte i sig ett skäl för avslag. Men det kan vara en indikation på att avsikten med den här ansökan är något annat än att arbeta, säger hon.
Det håller Tomas Fridh med om. Arbetslivskriminalitet är ett utbrett problem och en orimlig löneförhöjning kan givetvis vara ett tecken på att något inte står rätt till. Framförallt är det långt ifrån självklart att den som arbetar verkligen får den lönen.
Systemet riggat för avslag – ”känner oro”
Men han har tidigare riktat skarp kritik mot att reglerna kring arbetskraftsinvandring är ”är riggat för avslag”. När en arbetskraftsinvandrare som blivit lurad på lönen och slagit larm om detta, har larmet istället tagits som bevis för fusk och lett till att visselblåsaren själv förlorat uppehållstillståndet.
Men om nu systemet är riggat, känner du dig trygg med att inte arbetskraftsinvandraren själv kommer bli den största förloraren nu?
– Verkligen inte. Jag är jätteorolig med tanke på problemet med avslag på väldigt svaga grunder. Men de som vågat visselblåsa är få. Nu kommer det vara en stor andel, många tusen personer som kommer få ökad lön. Det större antalet fall det kommer innebära en större chans behandlad på ett rättssäkert sätt, säger Tomas Fridh.
Artikeln har uppdaterats med korrekt siffra för inkomstkrav för arbetstillstånd.