Det är i år 129 år sedan händelsen som ligger till grund för att vi världen över firar arbetarrörelsens dag den första maj: skotten på Haymarket i Chicago. I maj 1886 sköt där polis mot arbetare för att skydda strejkbrytare. Det amerikanska facket AFL (American Federation of Labour) hade samlats på Haymarket för strejken som gällde rätten till åtta timmars arbetsdag. Liksom i svenska Ådalen drygt fyrtio år senare dog flera arbetare vid Haymarket när polisen öppnade eld. Händelsen väckte vrede och vid den Andra internationalens första kongress 1889 föreslogs att första maj fortsättningsvis skulle bli den internationella arbetarrörelsens manifestationsdag. Redan året därpå samlade de första demonstrationerna i Sverige 20 000 i Stockholm och Malmö och 25 000 i Göteborg.
Sverige har sedan dess byggt upp starka fackliga organisationer. Vilket säkerligen är ett skäl till att det stora amerikanska facket AFL-CIO, 125 år efter att första maj började firas bjuder in en svensk facklig ledare som huvudtalare på Haymarket: LOs förste vice ordförande Tobias Baudin.
– Det blir ärofyllt att vara huvudtalare på första maj i Chicago. Och vi har tagit fram en plakett att fästa på monumentet över händelserna på Haymarket.
Vad står det på den?
– Vi har översatt det svenska fackliga löftet till engelska. Det som börjar: vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra…
”Det skiljer inte så mycket mellan dåtidens och dagens fackliga frågor.”
I år är det också 100 år sedan den svenskättade fackföreningsagitatorn Joe Hill avrättades.
– Därför var de angelägna att få en svensk talare, och på kvällen medverkar jag vid startskottet för en Joe Hill-turné som kommer visas runt om i USA.
Är Joe Hill fortfarande välkänd i USA?
– Min bild är att han är mer känd i USA än här hemma. Där är han en hjälte och legend.
Vad kommer du tala om?
– Dels uppmärksamma den historiska platsen Haymarket. Men också om frågor som lyftes fram då, som arbetstider och arbetsvillkor, och koppla ihop dem med frågor vi driver idag hemma i Sverige.
Vilka frågor?
– Dagens arbetsmarknad med visstidsanställningar och sms-jobb. Att det inte skiljer så mycket mellan dåtidens och dagens fackliga frågor.
De frågor som drivs i Sverige drivs också i USA menar Tobias Baudin. Och vad som behöver göras åt dem menar han inte heller ändrats över åren.
– Om vi vill förändra och få det bättre så måste vi organisera oss. Hålla ihop och se till att vi blir fler medlemmar. Precis det Joe Hill sa innan sin avrättning: Sörj inte mig utan organisera er istället.
Hur är situationen för fackligt arbete i USA idag?
– Det är låg organisationsgrad även om AFL-CIO har 12,5 miljoner medlemmar. Grundorsaken till det är att arbetsgivarna ser facket som ett hot. Vår svenska modell är värd att lyfta fram, fördelarna med att arbetstagare och arbetsgivare organiserar sig och diskuterar.