Lönen för polisaspiranter har stått stilla i 20 år En polisaspirant får 15 000 kronor i månaden. Och det har man fått i 20 år nu. Foto: Johan Nilsson / TT

Lönen för polisaspiranter har stått stilla i 20 år

Polisutbildning Lönen för poliser som gör sin praktik har inte stigit på tjugo år. Under praktiken får många blivande poliser ut mindre än när de får studiemedel.
10 feb 2023 | 11:10
+1
1
+1
2
+1
2
+1
8
+1
7
+1
3

Den lön som poliser får under sista delen av utbildning, när man är så kallad aspirant, ligger på 15 000 kronor i månaden. Praktiken pågår under sex månader.

Och på den här nivån har aspirantlönen legat sedan 2002. Det rapporterar i dag Sveriges radio Sjuhärad.

Aspiranter lånar av nära och kära för att klara sig

Martin Ahang Lindberg, som pluggar till polis i Borås, säger till radion att något är fel. Och att många får låna privat för att klara praktiken.

Aspiranterna får ut 10 500 kronor i månaden, vilket gör att man har mindre pengar under praktiken än när man får studiemedel från CSN för de första fyra terminerna.

I Stockholm får polisaspiranter 5 000 kronor mer i lön, enligt Sveriges Radio.

Och Polismyndigheten svarar i ett mejl att man prioriterat höjda ingångslöner, i stället för att höja lönen under aspiranttiden.

Vägen till polis

  • Utbildningen består av fem terminer, där den sista är praktik. Då är man så kallad aspirant, och tränar på riktigt under handledning. Den delen är betald.
  • Den som sedan får godkänt på erbjuds en tillsvidareanställning i det polisområde man varit aspirant. Den inleds med sex månaders provanställning.
  • Polisutbildningen finns på fem orter: Umeå, Södertörns högskola i Huddinge, Borås, Linnéuniversitet i Växjö och i Malmö.
10 feb 2023 | 11:10
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev