Lönen för polisaspiranter har stått stilla i 20 år En polisaspirant får 15 000 kronor i månaden. Och det har man fått i 20 år nu. Foto: Johan Nilsson / TT

Lönen för polisaspiranter har stått stilla i 20 år

Polisutbildning Lönen för poliser som gör sin praktik har inte stigit på tjugo år. Under praktiken får många blivande poliser ut mindre än när de får studiemedel.
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
2
+1
0

Den lön som poliser får under sista delen av utbildning, när man är så kallad aspirant, ligger på 15 000 kronor i månaden. Praktiken pågår under sex månader.

Och på den här nivån har aspirantlönen legat sedan 2002. Det rapporterar i dag Sveriges radio Sjuhärad.

Aspiranter lånar av nära och kära för att klara sig

Martin Ahang Lindberg, som pluggar till polis i Borås, säger till radion att något är fel. Och att många får låna privat för att klara praktiken.

Aspiranterna får ut 10 500 kronor i månaden, vilket gör att man har mindre pengar under praktiken än när man får studiemedel från CSN för de första fyra terminerna.

I Stockholm får polisaspiranter 5 000 kronor mer i lön, enligt Sveriges Radio.

Och Polismyndigheten svarar i ett mejl att man prioriterat höjda ingångslöner, i stället för att höja lönen under aspiranttiden.

Vägen till polis

  • Utbildningen består av fem terminer, där den sista är praktik. Då är man så kallad aspirant, och tränar på riktigt under handledning. Den delen är betald.
  • Den som sedan får godkänt på erbjuds en tillsvidareanställning i det polisområde man varit aspirant. Den inleds med sex månaders provanställning.
  • Polisutbildningen finns på fem orter: Umeå, Södertörns högskola i Huddinge, Borås, Linnéuniversitet i Växjö och i Malmö.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar