Trendbrott: Fullt på polisutbildningen i Umeå Polisutbildningen i Umeå lockar allt fler. Enligt preliminära antagningssiffror för vårterminen 2023 är alla platser redan tillsatta. Foto: Mattias Pettersson

Trendbrott: Fullt på polisutbildningen i Umeå

Polisutbildning Det har varit svårt att fylla platserna på polisutbildningarna på flera håll i landet, särskilt på vårterminen, men nu börjar man se vad som kan kallas ett trendbrott. I alla fall i norra Sverige. "De preliminära siffror jag fått visar att just nu är alla platser tillsatta. Det ser väldigt bra ut", säger Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef region Nord.
30 aug 2022 | 07:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Trots bristen på poliser och att alla partier lovar mer pengar till Polisen och vill att fler poliser anställs har polisutbildningarna haft svårt att fylla platserna.

– Vi har två antagningsomgångar – på hösten och våren. Generellt sätt har det varit lättare att få folk att söka till höstterminen medan vårterminen varit svår, berättar Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef region Nord, för Arbetsvärlden.

Trendbrott för norra Sverige

Men de preliminära siffror för antagningen som kom förra veckan visar på ett trendbrott för norra Sverige. Alla platser på Umeå Universitet är redan tillsatta för vårterminen 2023.

– Det återstår fortfarande administration, det är flera månader kvar och det brukar alltid vara några sena avhopp, men det ser väldigt bra ut. För våren är det en markant ökning.

Lars Wahlberg tror att det beror på det systematiska arbete polisen lagt ner under ett par års tid för att försöka få folk att söka sig till yrket.

Här finns Sveriges polisutbildningar

  • Umeå universitet
  • Södertörns högskola
  •  Högskolan i Borås
  • Linnéuniversitet i Växjö
  • Malmö universitet
+ Expandera

– Vi har annonserat i sociala medier, blivit bättre på att vara flexibla när det gäller testningar. Tidigare var det traditionella slutdatum, nu kan du söka när som helst. Vi ringer också upp sådana som sökt och inte svarat. Många gånger har de inte möjlighet att studera just nu, men det kan skapa en attraktion att det här verkar vara en bra och seriös arbetsgivare, säger Lars Wahlberg.

Men han säger också att det förstås handlar om att få rätt personer att söka utbilningen.

– Att vara polisanställd har alltid varit attraktivt, men vi ska hitta rätt personer som klarar förutsättningarna också.

Svårt rekrytera poliser i Stockholm

Den positiva trenden syns också i region väst, medan Stockholm har svårare att fylla platserna.

– Det är störst utmaning för region Stockholm, arbetsmarknaden där blir ibland överhettad, det finns stor konkurrens.

Men även i norra Sverige står Polisen inför kommande framtidsutmaningar. Arbetsvärlden bevakar detta i artikelserien om Jobben i norr och de konsekvenser för arbetsmarknaden nyindustrialiseringen i norra Sverige får.

30 aug 2022 | 07:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev