Att försämra LAS är ingen valvinnare Annie Lööf (C). Foto: Alexander Larsson Vierth
Ledare

Att försämra LAS är ingen valvinnare

Ledare Alliansen fortsätter trycka på att arbetslösa inte arbetar för att de har för höga ersättningar, skriver Mikael Feldbaum om årets skörd av skuggbudgetar.
5 okt 2017 | 15:22
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När Alliansens oppositionspartier nu presenterat sina budgetmotioner finns en hel del gemensamt.

Vi börjar med en positiv nyhet från Moderaterna. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson lyfte i en debattartikel här i Arbetsvärlden fram satsningar på ett omställningsuppdrag för högskolan. Det är positivt för omställningen i takt med att nya jobb tar över efter gamla.

Mindre positivt är partiets, och särskilt Centerpartiets förslag för att försämra LAS. Att minska tiden som den anställde får ersättning vid en konflikt i Arbetsdomstolen, eller att som Centerpartiet vill helt skrota turordningsreglerna för företag med under femtio anställda, skulle skapa enorm otrygghet på arbetsmarknaden. Eftersom alla allianspartier och även SD nu vill förändra LAS, så finns parlamentarisk majoritet för detta. Moderaterna ska bara ta beslutet på sin stämma först, sedan är det klart. Återstår att se om detta kommer presenteras i riksdagen som ett tillkännagivande, eller drivas som en valfråga. Att försämra turordningsreglerna, eller Centerpartiets ambition att bygga om hela den svenska modellen på arbetsmarknaden kan knappast ses som en valvinnare i breda löntagargrupper.

Centern påpekar faktiskt hur det ser ut på fältet: nyanlända söker jobb, de får bara inga.

Alliansen fortsätter trycka på att arbetslösa inte arbetar för att de har för höga ersättningar. Att sänka ersättningar till arbetslösa eller som Moderaterna vill, sätta ett tak för ersättningar, ska leda till att fler arbetar. Men Centern påpekar faktiskt hur det ser ut på fältet: nyanlända söker jobb, de får bara inga.

Likaså idén att sänka lägstalönen med 70 procent är, förutom troligen olagligt, en idé om att Sverige ska backa in i framtiden genom att subventionera fram nya typer av enkla jobb som vi tidigare i historien gjort oss av med. Enkla jobb behöver inte vara fel, men de bör innehålla verklig utbildning och vara sådant som en modern ekonomi kan efterfråga även imorgon.

Ett utvidgat RUT känns som en mer realpolitiskt rimlig modell för att få fler enkla jobb än idén med inträdesjobb. RUT- och ROT-avdrag har dock dåliga fördelningspolitiska effekter och är ett relativt dyrt sätt att skapa arbeten, jämfört med till exempel offentlig sektor vars tjänster dessutom nyttjas efter behov istället för som RUT efter plånbok.

Allianspartiernas idé om att privatisera Arbetsförmedlingen får inget stöd i forskningen. Det finns inget som tyder på att privat arbetsförmedling skulle vara effektivare än statlig.

Allianspartiernas vilja att trappa ned ränteavdragen tyder på en vilja att komma till rätta med orättvisor på bostadsmarknaden.

I avvägningen mellan att sänka skatten på arbete och att satsa mer på välfärden, borde välfärden idag vara prioriterad. Vården och i synnerhet förlossningsvården är under stor press. Här kan också ”enkla jobb” skapas till rimliga kostnader. Vård, omsorg och förskola är särskilt avgörande för utsatta grupper. Ska vi göra upp med vår tids stora missnöje och med det faktum att vilken utbildning du har allt mer beror på vad dina föräldrar tjänar, måste vi börja motverka ekonomiska klyftor, inte öka dem ytterligare.

Allianspartiernas vilja att trappa ned ränteavdragen tyder på en vilja att komma till rätta med orättvisor på bostadsmarknaden. Ett bättre alternativ är naturligtvis att återinföra fastighetsskatten, låt oss hoppas att en blocköverskridande skatteöverenskommelse kan nå hela vägen där.

5 okt 2017 | 15:22
Om skribenten
Mikael Feldbaum är chefredaktör på Arbetsvärlden. Han intresserar sig för samhällsekonomi, har tidigare varit chefredaktör på Magasinet Arena och har en ekonomiutbildning i bagaget.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev