Arbetsförmedlingen fungerar inte tillräckligt bra. Det tycker de borgerliga partierna och får dessutom medhåll från andra sidan staketet av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
Nu kräver Alliansen att den pågående utredningen av Arbetsförmedlingens framtid, som man tidigare tvingade fram efter ett så kallat tillkännagivande i riksdagen, ska få nya direktiv.
Någonting som skulle kunna göra frågan aktuell till valet.
På torsdagen lade de borgerliga partierna i arbetsmarknadsutskottet fram ett gemensamt förslag om att lägga ner Arbetsförmedlingen. Och Sverigedemokraterna, som tidigare sagt att Moderaternas förslag om att avskaffa Arbetsförmedlingen och ge jobbmatchningsuppgiften till privata aktörer är att gå längre än de vill, är positiva till att förslaget utreds.
Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna har länge velat lämna över Arbetsförmedlingens förmedlingsuppdrag till privata aktörer.
”Om man ska kontrollera att människor söker jobb kan man till exempel få dåliga förtroendesiffror för att man sköter uppgiften mycket väl.”
Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesman, sade i januari till Arbetsvärlden att Moderaternas förslag var intressant. Sedan dess har Sverigedemokraterna skickat mejlförfrågningar till Moderaterna om att diskutera frågan.
Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson, säger dock till Dagens Nyheter att några diskussioner med SD inte förts inför torsdagens förslag i riksdagen.
– I den här frågan agerar vi tillsammans i alliansen. Sedan får alla partier bekänna färg, säger Elisabeth Svantesson till Dagens Nyheter.
Myndighetsutövning, kontroll och uppföljning ska fortsatt ligga under en statlig myndighet i Alliansens förslag, men jobbmatchningen tas över av andra aktörer.
Dåligt stöd i forskningen
Forskningen pekar dock inte ut en nedläggning som ett snilledrag. Något betydande stöd för att privata aktörer skulle sköta Arbetsförmedlingens uppdrag bättre tycks inte finnas.
– Det mest bestående intrycket från forskningen i Sverige är att man hittar mycket små skillnader mellan offentliga utförare, det vill säga Arbetsförmedlingen själv, och privata utförare av olika typer av arbetsmarknadspolitik. Och det kan gå åt båda hållen, säger Anders Forslund, professor i nationalekonomi och arbetsmarknadsforskare på IFAU, institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.
Arbetsförmedlingen har visserligen länge dragits med dåliga förtroendesiffror, och har flera gånger fått epitetet ”Sveriges mest kritiserade myndighet”. Å andra sidan kan det bero på att uppgiften i sig är impopulär.
– Om man ska kontrollera att människor söker jobb kan man till exempel få dåliga förtroendesiffror för att man sköter uppgiften mycket väl. Förtroendesiffror är inget bra stöd att gå efter.