Var jag universitetens största hot, Mats Persson? Mats Persson (L), förvirrande nog iklädd svart polotröja. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT
Krönika

Var jag universitetens största hot, Mats Persson?

21 feb 2024 | 06:30
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under mitt sista år på Stockholms universitet bestämde jag mig för att läsa en kurs om filosofen Michel Foucaults samlade verk. Det är han den skallige i svart polokrage.

Michel Foucault, förvirrande nog i vit polo. Foto: Scanpix

Han är främst känd för sina teorier om makt, så kallade diskurser och djupdykningar i västerländsk idéhistoria.

Till det senare hör hans oavslutade sista verk, Sexualitetens historia i fyra band som ursprungligen skulle blivit hela sex.

Jag kan inte påstå att det var någon större nöjesläsning, franska filosofer är vad de är, men tre volymer senare (den fjärde översattes och publicerades på engelska först 2021, 37 år efter Foucaults död) var jag ändå tvungen att ställa frågan på vårt slutseminarium:

“Hörrni.. var är alla kvinnor?”

Ett antal år senare verkar Sveriges nuvarande utbildningsminister Mats Persson (L) tycka att jag där och då bara var ett studentupprop från att vara ett hot mot hela den akademiska friheten.

Det där med kön är väl rätt viktigt om man ska diskutera sexualitetens idéhistoria, kan man tycka. I Foucaults texter var vi trots det misstänkt frånvarande.

Ett antal år senare verkar Sveriges nuvarande utbildningsminister Mats Persson (L) tycka att jag där och då bara var ett studentupprop från att vara ett hot mot hela den akademiska friheten.

Jag hade begått misstaget att vara “woke”, vars medföljande “cancelkultur” enligt Mats Persson blivit ett så stort problem på svenska universitet att det första han gjorde som minister var att sjösätta en utredning av omfattningen.

När Dagens nyheter nyligen försökte reda ut det grumliga woke-begreppet pekas det ut som en kristalliseringspunkt i det pågående kulturkriget.

Vad Mats Persson egentligen fiskat efter vet bara Gud.

Det klistras på allt man inte gillar: jämställdhet, hbtq-rätt, antirasism. I den här textens fall ironiskt nog också på filosofer som Michel Foucault, diskursanalys och “postmodernism”.

Vad Mats Persson egentligen fiskat efter vet bara Gud, men greppet lär både ha tillfredsställt samarbetspartiet Sverigedemokraterna och Moderaterna på Finansdepartementet, utan att det kostar staten en krona mer än pappret utredningen skrevs ut på.

Mats Person har dock betalat med hela sin trovärdighet.

Remissvaren ramlade i dagarna in på Utbildningsdepartementet och de samlade svaren skulle kunna sammanfattas till “problemet är du, Mats Persson”.

Svenska dagbladet, som gått igenom remisssvaren, lyfter frågor som “klåfingriga politiker” och otydliga skiljelinjer mellan universiteten och politiken.

När hot från studenter lyfts handlar det oftare om högerextremism än qeer vänster.

Polariseringen och kulturkriget kring dessa frågor lockar också till en hårdare politisk styrning, något Mats Perssons utredning är ett så gott tecken på om något.

Remissvaren pekar på att hot faktiskt finns, om än andra än de vår nuvarande utbildningsminister letat efter. Kvinnor är mer utsatta än män, ämnesområden som hotas mest är genusvetenskap, klimatfrågor, kriminalitet och covid-forskning. Samma ämnen som är hårdast drabbade även i andra sektorer, såsom inom journalistiken och den offentliga myndighetsutövningen.

Polariseringen och kulturkriget kring dessa frågor lockar också till en hårdare politisk styrning, något Mats Perssons utredning är ett gott tecken på.

Mats Persson och SD vill av ideologiska skäl gärna cancla Michel Foucault, men det ville aldrig jag.

Jag ville bara veta mer.

Fotnot: Michel Foucault ska, som en del av Sexualitetens historia, ursprungligen ha planerat delverket Kvinna, Moder, Hysterika i syfte att diskutera sexualitetens idéhistoria kopplad specifikt till kvinnokroppen. Verket blev aldrig av, sannolikt på grund av Foucaults död.

Om skribenten
Kultur- och ledarskribent

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev