Krisen visar på vikten av en välfungerande stat Hotet om brist på skyddsutrustning har hängt över den svenska vården som haft lager baserade på ett just in time-tänk, menar skribenten. Foto: Adam Ihse / TT

Krönika Krisen visar på vikten av en välfungerande stat

Coronakrisen Covid-19 är ett naturligt stresstest för nationer. En demokrati är inte mycket värd om den inte håller för nödlagar under dödlig kris, skriver Jenny Maria Nilsson.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Inte sällan får man höra att en stark stat underminerar civilsamhället. Gör oss sämre, latare mer egocentriska.

Dummare rentav, ni vet: Det sovande folket, som en ung Fredrik Reinfeldt uttryckte det. Jag har alltid trott att det är tvärtom, en stat med starka institutioner och myndigheter ger människor en bättre chans att utveckla sin egen hygglighet.

I krisen syns samhällets själva bottenplatta; grunden i välfärdsbygget – vård- och omsorgssektorn. Inte bara med lag ska land byggas utan även med allmän sjukvård, sådan som vårdar och sådan som förebygger. Vilken betydelse mödra- och barnavårdscentral, smittskydd och folkhälsoaktivister har haft för samhällsbygget! Det skymtar i arbetarlitteraturen, läs Moa eller Harry Martinson. Staten är aldrig gosig, ofta hemsk, ibland paternalistisk och förtryckande men långsamt i Sveriges historia började den och dess representanter ändå försöka garantera individens fri- och rättigheter och ordna rimligare livsvillkor.

Det beror på att en massa personer ansträngde sig. Så många har hållit på med att väva den samhällsväv vi lever i idag, folk har jobbat och demonstrerat, skrivit och kastats i fängelse för sitt arbete med den demokratiska välfärdsväven. Svår att få till men enkel att repa upp.

En av mina favoritåsikter är alltså att en stark stat är lika med en stark individ och en annan är att viktiga delar av samhället mår bäst av att förvaltas och inte av att privatiseras, effektiviseras och konkurrensutsättas.

”Det kommer inte ta slut”, säger Päivi Sillanaukee, kanslichef vid social- och hälsovårdsministeriet, om de hemliga beredskapslager för skyddsutrustning som Finland har. I Sverige drivs sjukhusen efter bilindustrins just-in-time-filosofi, skriver läkaren Nils Littorin på Dagens Samhälle. För att ha beredskapslager måste man tro på samhällsnytta som organiserande princip, det kan man knappast lita på att en konkurrerande marknad prioriterar.

För att ha beredskapslager måste man tro på samhällsnytta som organiserande princip

Nyss drev regeringen igenom en utvidgad krislag, med den ska man hastigt kunna stänga ner platser där folk samlas och ha rätt att omfördela läkemedel och skyddsutrustning. Glädjande var att Lagrådet, riksdagen och media ifrågasatte lagförslaget och att det gjordes om. Den demokratiska väven in action. När länder nedmonterar demokrati angriper de just transparens och yttrandefrihet. Fri press, ansvarsutkrävande myndigheter och opposition eroderas medan allmänna val, till exempel, kan finnas kvar som kuliss.

Men, också demokratins institutioner kan tömmas på innehåll och det har skett i flera av de västerländska länderna de senaste 30 åren, menar den brittiske sociologen Colin Crouch. Postdemokrati kallar han det, demokratins institutioner finns men den faktiska makten har flyttats till en ekonomisk elit bestående av politiker, internationella företagare och dess lobbyister och konsulter. En elit som har större lojalitet mot varandra, som om de är ett eget litet land, än mot de skattebetalande medborgarna i sina respektive länder.

Demokratins institutioner finns men den faktiska makten har flyttats till en ekonomisk elit

Inte många tycks intresserade av att internationella riskkapitalbolag kan äga både svenska skolor och till exempel den programvara som används för skolors inre kontroll och administration och av att de kräver en avkastning på tio gånger pengarna. Länge har ryska och kinesiska bolag köpt upp hamnar och landområden, utan att någon gjort särskilt mycket åt det. Varför är vi alerta angående att kontrollera den politiska makt vi valt men ointresserade av att vi varken har insyn i eller kontroll av den ofta internationella affärsverksamhet som numera äger det skattepengar går till, och som tidigare varit statens åtaganden?

Covid-19 utsätter oss för ett så kallat naturligt experiment; världens största randomiserade kontrollstudie, ett stresstest för nationer. En demokrati är inte mycket värd om den inte håller för nödlagar under dödlig kris. Det är därför rimligt att oroa sig för att den demokratiska väven riskerar att repas upp. Men, det är också rimligt att oroa sig över när illa fungerande privatiseringar och eventuellt maktsökande bolag riskerar att göra samma sak.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar