Journalistförbundets Ulrika Hyllert: ”Inget lätt beslut att lämna IFJ” Ulrika Hyllert

Journalistförbundets Ulrika Hyllert: ”Inget lätt beslut att lämna IFJ”

Kriget i Ukraina Frågan om Journalistförbundet ska lämna den globala federationen IFJ pressar styrelsen. Turbulensen grundar sig i att ett ryskt förbund, som stöttat invasionen av Ukraina, inte uteslutits. Under onsdagseftermiddagen ska frågan diskuteras.
22 feb 2023 | 14:05
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det svenska journalistfacket hör till de förbund som ställt krav på att det ryska journalistförbundet, RUJ, ska uteslutas ur det internationella journalistförbundet IFJ.

Bakgrunden är att det ryska förbundet aktivt valt att stödja den invasionen av Ukraina.

Men till skillnad från de andra nordiska journalistförbunden, som redan lämnat IFJ, har det svenska förbundet valt att stanna kvar.

I dag, onsdag, har Journalistförbundet ett styrelsemöte där frågan kommer att diskuteras.

– Jag tycker vi ska fatta ett aktivt beslut, både om vi är kvar eller om vi lämnar. Som styrelse måste man fatta ett beslut som tar hänsyn till alla konsekvenser, säger Ulrika Hyllert.

Inte självklart att lämna IFJ

Samtidigt håller IFJ ett extrainsatt möte i dag. De förväntas diskutera frågan men hur deras beslut blir är ännu oklart. 

För Ulrika Hyllert är det inte självklart att lämna oavsett beslut. 

Fem miljoner till journalister

5,35 miljoner kronor ska under 2023 fördelas från Union to Union via IFJ.

IFJ förmedlar i sin tur pengarna till 16 länder.

De länder dit stödet går omfattar enligt Sidas presstjänst fyra länder i Latinamerika, tre länder i Afrika, tre länder på Balkan, tre länder i Mellanöstern och tre länder i Sydostasien.

Svenska journalistförbundet finansierar en egeninsats på detta om 10 procent.

+ Expandera

– Det finns stora värden i att ha en internationell organisation. Så frågan är om vi vill vara med och bidra till demokratiutvecklingen där trots att det innebär problem när det blir oroligt i världen. 

Det är IFJ som utfärdar de internationella presskorten som gör att journalister i hela världen kan få hjälp av ett journalistförbund där de befinner sig. Organisationen hjälper också journalister på flykt. 

– Vi har journalistkollegor i länder där det är stora problem med pressfrihet och där man inte kan ha ett fackligt arbete utan IFJ:s stöd. Går vi ur blir det väldigt dramatiska konsekvenser för journalister och fackligt arbete i flera olika länder.

IFJ förmedlar också stora summor pengar till internationella journalistprojekt.

– Det är ett jättestort och viktigt arbete som görs och det görs jättebra, säger Ulrika Hyllert.

Svenskt bistånd fördelas via IFJ

I Sverige stöttar också den svenska biståndsmyndigheten Sida projekt för journalister i olika delar av världen som en del av demokratibiståndet. Det stödet fördelas via IFJ.

– Pengarna fördelas via Union to Union och de måste ha en internationell motpart. I dagsläget är det IFJ. Om vi lämnar kommer de projekten avslutas och det kommer att ta flera år att bygga upp dem igen. 

SJF har varit med i IFJ sedan 1950-talet.

– Det har funnits andra problem genom åren. Frågan är om inte vikten av internationella organisationer blir ännu större när det blir starka spänningar i världen, säger Ulrika Hyllert. 

Sidas presstjänst bekräftar att de projekt som genomförs internationellt mellan Union och Union och IFJ skulle avbrytas om SJF lämnar IFJ.

”På din fråga om Sidastödet skulle kunna gå via annan aktör så är svaret nej. Det skulle i sådana fall vara svenska journalistförbundet självt, men verksamheten är för omfattande för att de skulle kunna ske i nuläget då de är ett mycket litet förbund. På kort sikt står och faller projektet med IFJ”, skriver Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare på Sida i ett mejlsvar till Arbetsvärlden.

Uppdatering:

Under onsdagskvällen kom beskedet att IFJ utesluter RUJ. Läs mer om detta här.

22 feb 2023 | 14:05

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev