Ryska journalistförbundet tvingas lämna IFJ Dominique Pradalidé, ordförande för internationella Journalistförbundet, IFJ. Foto: Philippe Grangeaud CC-licens: BY-NC-ND 2.0

Ryska journalistförbundet tvingas lämna IFJ

Kriget i Ukraina Det ryska journalistförbundet, RUJ, tvingas lämna det internationella journalistförbundet IFJ. Flera länder, däribland Sverige, har krävt att det ryska förbundet utesluts. "Det är självklart bra att vårt krav på uteslutning hörsammas", säger Ulrika Hyllert, ordförande för SJF.
22 feb 2023 | 21:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Trycket på det internationella journalistförbundet, IFJ, har varit hårt. Journalistförbunden i Norge, Danmark, Finland och Island har lämnat IFJ i protest mot att de låtit RUJ vara kvar, trots att de stöttat den ryska invasionen av Ukraina, bland annat genom att starta verksamheter för att försöka värva medlemmar på Ukrainskt territorium.

”Det har tydligt splittrat solidariteten och skapat oenighet mellan systerorganisationer, skriver Dominique Pradalidé, ordförande för internationella Journalistförbundet, IFJ, i ett uttalande.

Har utrett frågan grundligt

Hon bemöter också kritiken mot att det dröjt så länge.

”Det finns de som menar att vi skulle ha agerat snabbare. För oss är det också viktigt att vi agerar strikt enligt våra regler och stadgar som säkerställer att ingen medlem utsätts för godtyckligt maktmissbruk. Vi har fått in ett klagomål som undersökt och baserat på fakta har vi agerat genom att utesluta RUJ”, skriver hon.

Det svenska journalistförbundet har också krävt att RUJ utesluts. Till skillnad från sina nordiska kollegor har de inte lämnat IFJ, bland annat på grund av att det skulle stoppa de Sida-stöd som i dag går till journalister i andra länder genom att Union to Union samarbetar med IFJ.

Fem miljoner till journalister

5,35 miljoner kronor ska under 2023 fördelas från Union to Union via IFJ.

IFJ förmedlar i sin tur pengarna till 16 länder.

De länder dit stödet går omfattar enligt Sidas presstjänst fyra länder i Latinamerika, tre länder i Afrika, tre länder på Balkan, tre länder i Mellanöstern och tre länder i Sydostasien.

Svenska journalistförbundet finansierar en egeninsats på detta om 10 procent.

+ Expandera

SJF:s styrelse hade under onsdagen ett möte där frågan om att stanna kvar i eller lämna IFJ fanns på dagordningen, men ordförande Ulrika Hyllert skriver i ett sms till Arbetsvärlden att styrelsen inte fatta något beslut vare sig om att stanna eller lämna och att de ska ge en kommentar kring frågan på torsdag morgon eller förmiddag.

”Men självklart bra att vårt krav på uteslutning hörsammas”, skriver hon.

Uppdatering 2023-02-23

Ulrika Hyllert, SJF: ”Vår solidaritet minskar inte”

– IFJ har fattat helt rätt beslut om det ryska förbundet, säger Ulrika Hyllert till Arbetsvärlden på torsdagsmorgonen, efter att SJF publicerat ett uttalande på sin hemsida att frågan om SJF ska stanna kvar i IFJ ska tas upp på ett styrelsemöte den 23 mars.

– Vi tycker att vi behöver ta ett stort grepp kring helheten om vårt medlemskap utifrån flera olika perspektiv. Ska vi stanna är det också ett aktivt beslut.

– Vi har tidigare riktat kritik mot IFJ i vägval man tagit, även om det självklart är en viktig sak att de uteslutit det ryska förbundet, det är en stor sak vi reagerat på.

Hon betonar att det är själva förbundet RUJ som har uteslutits.

– Det betyder inte att vår solidaritet med ryska journalister minskar, det är ännu viktigare eftersom de inte är medlemmar i den internationella organisationen att bidra med hjälp och stöd till ryska journalister som är kvar i landet och ryska journalister i exil. IFJ If har sagt att de ska försöka hitta vägar att lösa det här, det är välkommet, säger Ulrika Hyllert. 

22 feb 2023 | 21:26

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev