”Det skulle bli ohållbart att spela in” Fem personer delar med sig av hur coronakrisen påverkar deras arbete med allt i från film till hanteringen av bygglov. Foto: Montage.

”Det skulle bli ohållbart att spela in”

Coronakrisen För filmarbetaren Daniel försvann vårens jobb över en dag. Samtidigt har Maria och de anställda på Systembolaget fått betydligt mer att göra. Här delar de med sig av sin vardag under coronakrisen.
4 jun 2020 | 11:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den 31 januari fick Sverige sitt första fall av covid-19, när en person i Jönköpings län bekräftades vara smittad. Sedan dess har ytterligare drygt 40 000 svenskar bekräftats smittade, och drygt 4 500 personer dött i sviterna av sjukdomen.

Pandemins effekter märks i hela samhället. Så även på de svenska arbetsplatserna. Arbetsvärlden har därför samlat in berättelser från ett flertal personer under hashtaggen #krisvardag. Personerna delar här med sig av hur coronaviruset påverkat deras arbetssituation och inneburit en ny vardag.

Daniel Malmén. Foto: Privat.

Daniel Malmén är frilansande First assistant director (reds. anm. Ett slags regiassistent som leder logistikplaneringen vid inspelningar) inom film och tv i Stockholm.

Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?

– Det har varit en bergochdalbana. Vi filmade till tv-serien ”Kärlek och anarki” för Netflix i början av mars när flera av oss blev sjuka. Till slut pausade vi inspelningen i två veckor. Samtidigt började det bli tydligt att coronaviruset börjat spridas i Sverige och vi förstod att det skulle bli ohållbart att spela in. Mitt nästkommande jobb blev framflyttat och över en dag hade alla mina jobb under våren försvunnit. Jag blev rätt orolig.

– Men med rätt rigorösa säkerhetsrutiner, som jag inte kan gå in på i detalj, så är vi igång igen. Filminspelning innebär vanligtvis att det är många människor på liten yta. Nu arbetar vi väldigt mycket med att sprida ut personal, hålla hygienrutiner och se till så att skådespelarna har så lite kontakt som möjligt med andra. Det är lite omständligt, men det fungerar faktiskt. Man vill absolut inte att någon ska bli sjuk, men blir exempelvis en huvudrollsinnehavare sjuk stoppas allt i minst två veckor.

#Krisvardag

Arbetsvärlden har samlat in och delar flera yrkesverksamma personers berättelser om hur coronakrisen påverkat deras arbetssituation. Under hashtaggen #krisvardag kan du på Instagram, Facebook eller Twitter följa eller berätta själv om hur viruset påverkat din tillvaro.

+ Expandera

Vi förstod att det skulle bli ohållbart att spela in

Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?

– Det finns naturligtvis en fortsatt oro för vad som händer om det skulle bli ännu värre och om reglerna för hur många personer som får samlas stramas åt. För min del är jag inte särskilt orolig. Jag har rätt till a-kassa. Jag är dessutom van vid att tappa jobb, vilket är vanligt i min bransch. Exempelvis händer det att filminspelningar ställs in eller skjuts på framtiden oberoende av coronakrisen. Men det är många av mina kollegor som har enskilda firmor och som varken har rätt till a-kassa eller att permittera sig själva. Det vore intressant att höra mer om deras situation och hur de har hanterat det.

Vi har inga gäster på plats i studion längre

Sara Hellman. Foto: Privat.

Sara Hellman från Bovallstrand är reporter på Sveriges radio P4 Väst.

Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?

– Vi har inga gäster på plats i studion längre, det blir fler telefonintervjuer respektive att reportrar är ute och gör intervjuer på plats som sänds direkt i programmen. Jag försöker att i så stor utsträckning som möjligt göra mina intervjuer utomhus och med ordentligt avstånd. Vi släpper överhuvudtaget in betydligt färre personer på redaktionen. Sedan blir ju ämnesvalen lite annorlunda, vi gör såklart fler inslag om vården exempelvis.

Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?

– Jag skulle gärna se smarta lösningar som underlättar och gör arbetet säkrare. Det kanske finns idéer på andra arbetsplatser som man kan lära av.

Maria Nilsson. Foto: Pressbild.

Sjuka kunder söker sig till Systembolaget

Maria Nilsson är klubbordförande på Systembolaget och regionordförande på Unionen Stockholm.

Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?

– Som förtroendevald sitter jag mestadels på huvudkontoret och har kontakt med medlemmar eller arbetsgivaren. Jag har haft symtom på smitta och har arbetat hemifrån ett par veckor. Det är mycket som gått bra att sköta via distans, även om det fysiska mötet är något helt annat.

Tyvärr är det många som hellre går till systemet än till apoteket

– Det som verkligen skilt sig i mitt och medlemmarnas arbete är att vi har mer att göra än vanligtvis. På gott och ont är vi i en bransch som det går bra för. Exempelvis ser vi försäljningsökningar i Skåne i och med att man inte kan åka utomlands och köpa alkohol. Samtidigt ser vi att sjukfrånvaron varit hög eftersom många ute i butikerna smittats. Vi har kunnat plocka in korttidspermitterade från övrig handel respektive hotellanställda och vi har ändrat rutiner för att hindra smitta. Men jag upplever att våra medlemmar är luttrade – de flesta är inte oroade för att bli smittade, utan räknar i princip med det, tyvärr.

– Jag arbetar själv i butik under storhelgerna och satt i påskas i kassan på Systembolaget i Liljeholmen. Det är annorlunda nu med plexiglas vid kassorna, plasthandskar och att vi slussar in kunder i butiken – både för att undvika trängsel och för att proaktivt avvisa berusade personer. Man tänker mer på att inte ha kontakt med kunderna. Samtidigt är vi tyvärr vana vid att vara exponerade. Tyvärr är det många som hellre går till systemet än till apoteket. De tycker att våra varor är roligare och det är egentligen inget nytt. Vi har kunder som kommer med magsjuka och frågar om bittern Underberg botar deras åkomma.

Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?

– Jag är nyfiken på vad som händer när krisen är över. Nu diskuterar vi allt som avstannat, men vi borde fundera mer på hur vi gör när vi drar igång igen. Måste vi börja på precis där vi slutade? Är det rimligt att vi fortsätter flyga till Thailand precis som tidigare? Här vill jag veta vad de politiska partierna tycker och vilka förslag de har.

Emma Karlsson.

Vill ha skyddsglas

Emma Karlsson är bygglovshandläggare på Skellefteå kommun och bosatt i Piteå.

Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?

– Den största skillnaden är att vi inte har lika mycket kontakt med medborgarna. Vi var inne i en digitaliseringsresa när coronapandemin kom, så den förändringsprocessen har verkligen tagit fart. Vi träffar betydligt fler via videolänk nu och det fungerar rätt bra. Men en del medborgare har inte tekniken och behöver ses och då går det fortfarande att boka tid hos oss. Vid fysiska möten försöker vi hålla avståndet, informera om att man inte ska vara sjuk och så vidare. Men jag är inte riktigt bekväm med hur det fungerar. Jag skulle vilja att vi hade ett glas mellan oss eller ett särskilt mötesrum, för att förhindra smitta.

– En del av oss jobbar hemifrån mer än vanligt. Men vi utför myndighetsutövning så vi måste finnas på plats. Allt går inte att genomföra digitalt, exempelvis har vi en del pappershantering som kräver att man är på plats. Själv jobbar jag hemifrån max två dagar i veckan.

Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?

– Jag har läst tillräckligt om själva viruset. Däremot är jag intresserad av att höra hur andra kommuner löst problematiken med bemanning och användning av nya digitala verktyg för att jobba hemifrån. De flesta kommuner ska ju sköta nästan precis samma uppdrag, och då vore det bra om man kunde lära sig av varandra så att alla inte behöver uppfinna allt själva.

Christoffer Rogsberg. Foto: Privat.

Christoffer Rogsberg från Gävle är befälhavare på kustbevakningsjakten KBV313 med hemmahamn i Oxelösund. Besättningen jobbar i skift ombord på fartyget som bedriver övervakning och räddningstjänst till sjöss.

Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?

– Arbetet ombord är ungefär detsamma. Dock märks det att en del yrkestrafik minskat, medan fritidstrafiken på vissa ställen ökat då folk vill isolera sig i stugor i skärgården. Sedan är det många kurser som ställts in och vi håller fler av våra möten på distans.

Vi bor ganska trångt på båten så det är svårt att hålla social distansering

– När vi genomför kontroller och pratar med medborgare så använder vi handskar och försöker göra så mycket som möjligt på avstånd utomhus. Vi bor ganska trångt på båten så det är svårt att hålla social distansering mellan kollegor. Vi är mycket noggranna med att stanna hemma om man känner minsta symtom. Skulle någon däremot känna sig sjuk under patrull har vi sagt att man får stanna i sin hytt tills vi når hemmahamn. Vi löser det efter bästa förmåga med handsprit, skyddsmask och sedan sanerar vi hytten och båten. Personligen skulle jag dock inte åka hem till familj direkt efter den patrullen utan isolera mig tills jag vet om jag är smittad eller inte.

Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?

– Det är alltid intressant att få höra om fackets segrar för en mer jämställd och jämlik arbetsmiljö.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev