Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vill få utökade möjligheter att ställa krav på säkerhet och befogenheter i de verksamheter man utöver tillsyn för.
Orsaken är att myndigheten ser brottsligheten öka inom sådant som HVB, familjehem, stödboende men även tandvård, estetiska salonger och vårdcentraler.
”Större omfattning av kriminella”
I sin hemställan till regeringen skriver IVO att den negativa utvecklingen går snabbt och att ”omfattningen av de kriminella aktörerna är större än vad som kunnat identifieras
tidigare”.
IVO vill bland annat kunna söka kontrollera anställda i olika register, ersätta inspektörers eller beslutsfattares namn med en tjänstebeteckning för på så sätt minska risken för hot eller otillbörlig påverkan och få ”utökade befogenheter för metoder av mer okonventionellt slag”.
Vad ryms inom okonventionella metoder?
– Det sker en negativ utveckling vad gäller brottslig verksamhet inom vård och omsorg. Det finns aktörer som undandrar sig tillsyn för att de har skäl att inte vilja träffa IVO, och där behöver vi exempelvis lagstöd för att kunna göra dolda testköp eller bokningar för att över huvud taget kunna besöka en verksamhet. Dagens lagstiftning hindrar IVO från det, skriver Peder Carlsson, avdelningschef och ansvarig för Ivos arbete mot oseriösa och kriminella aktörer, i ett mejl till Arbetsvärlden.
Bakgrundskontroller ett ”proaktivt förslag”
IVO avslår i dag närmare fem av tio tillståndsansökningar inom HVB och stödboende och sex av tio inom personlig assistans och hemtjänst.
Att kunna göra bakgrundskontroller av anställda tror Peder Carlsson kan vara ett sätt att förebygga korruption.
– Det bygger inte på några direkta misstankar utan är ett proaktivt förslag som vi vill att regeringen överväger att låta utreda. Vi kan konstatera att andra myndigheter har goda erfarenheter av registerkontroll för vissa anställda.