Gymnasier och högskolor förväntas stänga i morgon Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning (S), Anna Ekström, utbildningsminister (S) , statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson, under dagens pressträff på Rosenbad i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Gymnasier och högskolor förväntas stänga i morgon

Coronaviruset Regeringen rekommenderar gymnasier, högskolor, universitet och yrkeshögskolor att stänga och bedriva distansundervisning redan från i morgon. Dessutom förbereds en lag som ska möjliggöra stängning av förskolor och grundskolor.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

− Jag förväntar mig att elever och studenter lever upp till det som förväntas av dem.

Det sade skolminister Anna Ekström (S) i dag tisdag när regeringen på en presskonferens meddelade att man rekommenderar gymnasier, högskolor, universitet, vuxenutbildningen (Komvux) och yrkeshögskolor i hela landet att erbjuda elever och studenter distansundervisning.

Lärosätena förväntas nu att stänga campus och lokaler redan från och med i morgon tisdag för elever, vilket flera svenska lärosäten redan har gjort.

Dessutom förbereder regeringen en ny lag som möjliggör stängning av förskolor och grundskolor framöver. Den ska säkerställa att det i ett sådant läge finns undervisning och barnomsorg för barn till föräldrar som arbetar i samhällsviktiga funktioner.

Om vi hamnar i ett läge då grundskolor behöver stänga, då måste omsorgen för barn till föräldrar som jobbar inom sjukvården, äldreomsorgen, fritis och andra viktiga samhällsfunktioner fungera

− Om vi hamnar i ett läge då grundskolor behöver stänga, då måste omsorgen för barn till föräldrar som jobbar inom sjukvården, äldreomsorgen, fritis och andra viktiga samhällsfunktioner fungera, uppger Anna Ekström.

Elever får behålla studielån

Enligt Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning (S), kommer elever som har studiemedel att kunna behålla dessa under den period de beviljats, under förutsättning att de deltar i distansundervisning.

− Vi förutsätter att alla universitet och högskolor stänger ned undervisningen i campus lokaler, men inte att undervisning ska upphöra.

Regeringen kommer också, enligt ministern, inom kort att komma med ett förslag som innebär att den skuldbörda studenter får nu, när det råder extraordinära omständigheter, inte behöver betalas tillbaka när det råder extraordinära omständigheter som nu, under Coronakrisen.

Målet: Att minska fortsatt smittspridning

Syftet med åtgärderna är att minska smittspridning.

Att regeringen inte som många andra länder tidigare har vidtagit liknande åtgärder, beror enligt statsminister Stefan Löfven (S) på att man lyssnar till råden från experterna på Folkhälsomyndigheten.

− Att vidta åtgärder långt i förväg när de inte har så stor effekt gynnar inte arbetet mot smittspridning, menade Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten på dagens presskonferens.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar