Assistansbolaget krävde sjukintyg från första dagen PÅ assistansbolaget Vh assistans krävde man skukintyg från första sjukdagen i coronakrisen. Foto: NTB / NTB scanpix / TT

Assistansbolaget krävde sjukintyg från första dagen

Coronaviruset Sverige fick sitt första dödsfall i covid-19 den 11 mars. Samma dag valde assistansbolaget VH Assistans att påminna sina anställda om sina regler för sjukanmälan: att kräva sjukintyg från första sjukdagen.
– Det här går självklart rakt emot våra rekommendationer och strider mot lag och avtal, säger Björn Jidéus på arbetsgivarorganisationen KFO.
26 mar 2020 | 14:15
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sverige fick sitt första dödsfall i covid-19 den 11 mars. Samma dag klassificerade Världshälsoorganisationen, WHO, smittspridningen som en pandemi. Då valde assistansbolaget VH Assistans att påminna sina anställda om sina regler för sjukanmälan. VH Assistans erbjuder personlig assistans och har enligt egna uppgifter cirka 1 000 medarbetare fördelat på en rad orter så som Stockholm, Umeå och Göteborg. I ett meddelande till bolagets medarbetare skriver VH Assistans att de kräver ett så kallat förstadagsintyg av alla som blivit sjuka:

”Då det är av yttersta vikt att den personliga assistansen fortlöper kräver VH assistans sjukintyg från läkare fr.o.m. första dagen och innan arbetspassets början. Intyg från webbtjänster som Kry etc. är ej giltiga”

Bolaget uppmanar även de som misstänker sjukdom att följa råden som finns på sjukvårdsupplysningen 1177.se.

Under rubriken ”Om du är sjuk” instrueras de anställda att söka vård för att kunna presentera ett sjukintyg innan arbetspassets början. (Foto: Skärmdump från utskicket)

Arbetsvärlden har sökt VH Assistans med frågor om varför man kräver ett intyg från första sjukdagen när Coronaviruset börjat sprida sig. Företagets kommunikatör Didrik Viklund meddelar skriftligen:

”Det var vitalt att de personer som kände sig sjuka testade sig, vilket då fortfarande gjordes på omsorgspersonal, eftersom vi har kunder som tillhör riskgrupperna. För att säkerställa den personliga assistansen med bemanning är det av största vikt att få veta hur länge assistenter bedöms vara frånvarande av läkare. I vår kommunikationen gällande sjukintyg framgår en tydlig hänvisning till 1177 och deras rekommendationer”

Bolaget skriver vidare att man förändrat sina krav på sjukintyg till följd av regeringens nya regler:

”Gällande information om förstadagenintyg som gått ut i organisationen, så var det innan förslaget om att förstadagenintyg skulle tas bort presenterades av regeringen”, skriver VH Assistans.

Regeringens nya regler gäller retroaktivt från den 13 mars och innebär bland annat att den som är sjuk kunde vara hemma i upp till 14 dagar utan att presentera ett sjukintyg. Enligt tidigare regelverk ska en anställd uppvisa sjukintyg från och med den åttonde sjukdagen – inte den första.

Arbetsvärlden har under onsdagen den 25 mars ställt uppföljande frågor om när VH Assistans faktiskt avskaffade kravet på förstadagsintyg och hur det kommunicerades. Didrik Viklund vill inte specificera saken närmare utan refererar till bolagets svar, som fortsätter:

”Sedan informationen gick ut har tillgången till test och läkartid förändrats. Våra tjänstemän för, sedan dag ett, en löpande dialog med arbetsledare och assistenter vid misstanke om sjukdom. Vi har genomfört en stor rekryteringsinsats för att anställa vikarier som skall vara tillgängliga utifall ordinarie personal skulle bli sjuka utöver arbetsgruppernas kapacitet”

Björn Jidéus.

Björn Jidéus är kollektivavtalsansvarig för personliga assistansavtalet på arbetsgivarorganisationen KFO. Han tolkar skrivelsen som gått ut till medarbetarna som ett uttryck av desperation.

– Det här är exceptionella tider och vi förstår att man vill säkerställa att arbetet utförs. Man är väldigt rädd, både för sjukdomen som sådan och sedan för konsekvenserna och då tar man i hårdare än vad man skulle göra i vanliga fall. Men det här går självklart rakt emot våra rekommendationer och strider mot lag och avtal, säger han och fortsätter:

– Från KFO:s sida är vi väldigt tydliga med att man ska gå ut med korrekt information. Får vi information om att en enskild medlem inte gör det, så tar vi kontakt med dem.

KFO mottog VH Assistans skrivelser från Kommunal och har kontaktat företaget i hopp om att de ska följa kollektivavtalet. Ett förstadagsintyg kan krävas, men då skriftligen av en enskild individ och under särskilda omständigheter så som vid ovanligt hög sjukfrånvaro eller misstanke om fusk.

– Jag tillskrev dem för en dryg vecka sedan och sa att det är olämpligt att gå rakt emot kollektivavtalet, särskilt i dessa tider. Sedan har jag själv inte sett någon förändring i deras information, men fick igår kväll (efter att Arbetsvärlden ställt frågor till VH Assistans om informationen reds. anm.) mejl från VH Assistans om att de gått ut med kompletterande information , säger och konstaterar:

– Sedan måste man komma ihåg brukarna är en särskild utsatt grupp, som ska skyddas från smitta så långt det är möjligt. Samtidigt måste de få sin assistans och assistenterna skyddas så långt det är möjligt de också. Det är ett knepigt dilemma.

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Open-architected fresh-thinking algorithm 26 mar 2020:

    Min kommentar

  2. Av Bedfordshire 26 mar 2020:

    Min kommentar

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev