Eftersom vården har specialiserats är patienterna färre och det kräver en mindre personalstyrka. Det gav Karolinskas sjukhusledning som anledning till det varsel på 600 läkare och undersköterskor som lades för några dagar sedan. Sjukhuset har ett väntat budgetunderskott på 1,6 miljarder i år.
– Vi får inte lika mycket betalt som tidigare. Det flyttades vård för 950 miljoner från Karolinska till andra vårdgivare 2018 och vi har inte anpassat vår kostym till det, sa sjukhusdirektör Björn Zoëga till Dagens Nyheter.
De är ett gäng nötter högst upp i ledningen för regionen.
Mira Nyberg, styrelseledamot för Vårdförbundet i Stockholm, ger inte mycket för den ursäkten.
Färre vårdplatser behöver inte automatiskt betyda att behovet av personal blir mindre.
– Högspecialiserad vård kräver mer resurser. Komplicerade patientfall kräver mer personal.
”Personalen går på knäna”
Det yttersta ansvaret för varslen ligger på politikerna i Stockholms läns landsting, säger Mira Nyberg. De är fullt medvetna om att ekonomin har varit usel under lång tid. Det är heller inte något nytt beslut att vård flyttar ut från Karolinska.
– Trots det väljer man till exempel att bygga nya hus med enkelrum. Självklart kan det vara positivt för patienten, men enkelrum kräver också mer personal.
Det är svårt att se hur situationen ska lösa sig, säger hon.
– Det kan bli så att sjukvården krackelerar i hela regionen. Personalen går på knäna. Till exempel har ju Arbetsmiljöverket varit inkopplat på grund av arbetsmiljön på Danderydsakuten efter att den vanliga akuten i Solna stängt.
”Förstår inte hur de har tänkt”
Finansregionråd Irene Svenonius (M), som är den som har högst politiskt ansvar i regionen, har inte velat ställa upp på intervjuer om situationen på Karolinska. Hon skriver i ett mail till Dagens Nyheter att sjukhusledningen är experterna och att de är de som ska planera och genomföra de åtgärder som de finner bäst.
”Jag eller andra politiker kan inte gå in och peka på hur sjukhusen ska bedriva vården. Det är därför viktigt att sjukhusledningen får planera och genomföra de åtgärder som de finner bäst lämpade i just sin verksamhet.”
Men det är politikerna som bär ansvaret för situationen, säger Mira Nyberg. Det är de som har makten att vända hur det går för sjukvården i regionen.
– De är ett gäng nötter högst upp i ledningen för regionen! Jag förstår inte hur de har tänkt. Dålig styrning och ledning och av politiken är den yttersta anledningen till varslen.
Sjukhusledningen är dock självklart inte utan skuld, påpekar hon.
– De har vetat sedan 2015-2016 att vi kommer att ha en miljard mindre i budget. Det här kommer inte som en nyhet för sjukhusledningen, men de har trots det inte agerat, säger Mira Nyberg, Vårdförbundet.