Vision: ”Absurt att tro att 550 kan varslas utan påverkan på vården” Varslet i går på 550 personer på Karolinska i Stockholm är utöver det tidigare beslutet om nedskärningar på 420 miljoner. Foto: Jonas Ekströmer/TT .

Vision: ”Absurt att tro att 550 kan varslas utan påverkan på vården”

Karolinska Varslet i går om 550 administrativa tjänster på Karolinska är utöver det tidigare beslutet om neddragningar på 420 miljoner kronor. Fackförbundet Vision var helt oförberedda, och säger i dag: ”Det vore helt absurt att tro att man kan varsla 550 tjänster utan att det skulle påverka vården.”
Karin Bromander
15 maj 2019 | 18:40
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter ytterligare försämrade ekonomiska resultat i april lämnade Karolinska universitetssjukhuset i går ett varsel på 550 tjänster till Arbetsförmedlingen. Det är medarbetare och chefer inom administration som omfattas, meddelar sjukhuset. Det motsvarar över 20 procent av Karolinskas administration.

Att varslet riktas mot administrationen gör att det inte kommer att påverka vården, menar Håkan Sörman, Karolinskas styrelseordförande.

– Det markerar att vi på alla sätt vill undvika att äventyra vården och patientsäkerheten, säger han till DN.

Sjukhusets underskott har fortsatt växa och då har inte de tidigare åtgärderna räckt till

Enligt kommentarer på mejl till Arbetsvärlden i dag från HR-direktör Patricia Enocson, är varslet är en utökning av den tidigare åtgärdsplanen. ”Sjukhusets underskott har fortsatt växa och då har inte de tidigare åtgärderna räckt till” skriver hon till Arbetsvärlden.

”En väldigt negativ överraskning”

Att Karolinska lider blöder pengar är knappast någon nyhet – i januari i år konstaterades att sjukhuset hade ett underskott på 1,1 miljarder. Styrelsen la då fram ett sparprogram om 420 miljoner, vilket skulle motsvara 400 tjänster. För två veckor sedan infördes också anställningsstopp.

På frågan om det nu i slutändan handlar om nedskärningar på 550 tjänster totalt, eller om även den tidigare nedskärningen står kvar, svarar HR-direktören:

”I tidigare åtgärdsplanen behöver sjukhuset spara 420 miljoner, vilket motsvarar ungefär 400 tjänster. Verksamheterna kunde själva avgöra hur de verkställer inbesparingarna, om det görs med effektivisering, pensionsavgångar eller andra metoder. Nu har man utöver det varslat 550 personer och det är tydligt definierat att det gäller administrativ personal inom sjukhusets centrala och lokala staber.

För fackförbundet Vision, som organiserar cirka 750 medlemmar inom administrationen på Karolinska, kom varslet som en chock.

– Vi fick information om besparingar för två veckor sedan, men varslet ingick inte i den. Det här kommer som en väldigt negativ överraskning, säger förbundsordförande Veronica Magnusson.

Det vore helt absurt att tro att man kan varsla 550 tjänster utan att det skulle påverka vården.

Hon ger inte mycket för sjukhusledningens uttalanden om att det inte skulle påverka vården eftersom det rör sig om administrativ personal och chefer.

– Alla som arbetar där är naturligtvis en del i vårdkedjan. Vi har både medlemmar med direktkontakt till patienter och de som stöder andra med direktkontakt. Det vore helt absurt att tro att man kan varsla 550 tjänster utan att det skulle påverka vården.

Förhandlingar ännu inte inledda

Karolinska sjukhusets ledning har tidigare sagt att de 400 tjänster man tidigare talat om förhoppningsvis ska gå att klara med ”naturliga avgångar”.

Tidplanen för de varsel som lagts är ännu inte fastställd och de fackliga förhandlingarna har inte påbörjats. Visions lokalavdelning har i dag ett första möte där man diskuterar hur man ska lägga upp sitt arbete framöver. Avdelningen har också lagt in en förhandlingsframställan om ökad tid för fackligt arbete och för arbetsmiljöombud.

Fokus nu ligger på stöd till medlemmar, men också samtal med arbetsgivaren om vilka som berörs och om möjligheter finns till omplacering

Veronica Magnusson säger att fokus nu ligger på stöd till medlemmar, men också samtal med arbetsgivaren om vilka som berörs och om möjligheter finns till omplacering snarare än uppsägning.

– Det blir också viktigt att prata med arbetsgivaren om vilken syn de har på sina medarbetare. Jag hoppas att de värdesätter kompetens och att de ser att medarbetarna har tagit ansvar för att driva en verksamhet under en väldigt turbulent tid.

På Arbetsvärldens fråga till HR-direktören Patricia Enocson om det kan komma fler varsel, svarar hon att det ”i nuläget” inte är några fler varsel på ingång, men: ”Vi vet att denna åtgärd räcker inte till och vi ska också spara till exempel genom att minska utgifterna för hyror, läkemedelskostnader och IT-lösningar.”

Karin Bromander
15 maj 2019 | 18:40

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev