LO nobbar Greta-rörelsens manifest Fredagsstrejk för klimatet i Stockholm i augusti 2019. Foto: Stina Stjernkvist, TT.

LO nobbar Greta-rörelsens manifest

Klimatkrisen. Den unga klimatrörelsen Fridays for future har erbjudit LO, TCO och Saco att ställa sig bakom ett manifest med klimatmål inför demonstrationerna den 27 september. Det uppger Eira Fröhling, en av de strejkande.
3 sep 2019 | 11:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Fridays for future, som leds av klimataktivisten Greta Thunberg, uppmanade i somras de svenska facken att strejka för klimatet den 27 september.

Datumet valdes i anslutning till att den internationella klimatorganisationen Global strike anordnar en aktionsvecka 20-27 september och eftersom FN håller toppmöte om klimatet 21-23 september.

− Detaljerna är inte klara men de har sagt att de delar våra grundvärderingar

LO, TCO och Saco var tydliga med att man avvisar politisk strejk. Men samtidigt uppmanar man sina medlemsförbund och förtroendevalda att − om de själva vill − demonstrera utanför ordinarie arbetstid.

Centralorganisationerna och Fridays for future möttes under ett första möte i augusti.

− Just nu hoppas vi på ett offentlig uttalande om att de ställer sig bakom att Sverige ska följa Parisavtalet, hålla global uppvärmning under 1, 5 grader, lyssna på forskarna och jobba för klimaträttvisa, säger Eira Fröhling.

− Detaljerna är inte klara men de har sagt att de delar våra grundvärderingar.

Eira Fröhling från Fridays for future tog studenten i våras. Foto: privat.

Eira Fröhling berättar man ville erbjuda ett manifest som facken kunde använda vid demonstrationer den 27 september.

−  Vi tyckte att det var bra att ha något konkret att manifestera för men vi har ännu inte hunnit pratat färdigt med dem.

Klimatorganisationen fick i somras också stöd för att fackföreningsrörelsen behöver ta en större roll och hjälpa till mer i klimatarbetet än tidigare.

”Fackföreningsrörelsen är en unik spelare med ett inflytande som har och kan fortsätta att försätta berg och genom det ge sina medlemmar och ungdomarna hopp om att det kan finnas en framtid värd att jobba för, studera för och att drömma om”, skrev en rad miljöorganisationer och tankesmedjor i Aftonbladet.

TCO avvaktar

Företrädare för  LO och Saco bekräftar för Arbetsvärlden att man delar Fridays for futures fyra grundvärderingar som har Parisavtalet som utgångspunkt.

TCO vill avvakta med kommentarer och hänvisar till ett gemensamt uttalande som man gjorde efter mötet med Fridays for future i augusti.

−  Jag är mycket imponerad över engagemanget och målmedvetenheten hos den globala rörelse som skapats till försvar för klimatet. En nödvändig grön omställning måste gå hand i hand med trygghet och utvecklingsmöjligheter i arbetslivet, när jobb försvinner och förändras, sade TCO:s ordförande Eva Nordmark då.

Fridays for futures manifest har ännu inte offentliggjorts men ska enligt uppgift innehålla fler krav.

− Saco kommer att träffa FFF igen och vi får återkomma med mer information efter det mötet, uppger Robin Tapper, presschef på Saco.

LO nobbar signera

Samtidigt som LO stöder klimatrörelsens mål kommer inte ”att skriva på Fridays for futures manifest”, enligt dess andra vice ordförande, Berit Müllerström. LO vill jobba på sitt eget sätt.

− Fridays för future gör jättebra saker för klimatet och har sina manifest. Det är en jätterörelse och ska ha sin rörelse, vi har vår och ställer också upp för klimatet. Vi vill ha en levande, inte en död planet, säger hon.

Eira Fröhling poängterar att ungdomarna nu klimatstrejkat i ett år utan att ”se de förändringar som behövs” och att mer hjälp behövs.

− Det är bara barn och pensionärer på de här strejkerna, så det finns ett hål. Det måste finnas möjlighet för vuxna att delta, säger Eira Fröhling.

Vi tycker egentligen att det här är en sådan viktig fråga att man kan använda det

Om rörelsens första mötet i augusti med Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO, Eva Nordmark, ordförande för TCO, och Göran Arrius, som leder Saco, säger hon:

−  De var restriktiva med att använda strejk eftersom det ses som en stridsåtgärd. Men vi tycker egentligen att det här är en sådan viktig fråga att man kan använda det. Vi uppmanar till politisk strejk och det är fullkomligt lagligt men vi förstår också att man måste kunna förhandla med varandra. Så nu uppmanar vi dem att be sina medlemmar att delta i manifestationer i stället.

Klimatrörelsen har också träffat enskilda förbund som Lärarförbundet, Svenska elektrikerförbundet, Vision och GS-facket (anställda inom bland annat skogs- och träbranschen) och i dag tisdag är det dags för ett till, Ledarna.

3 sep 2019 | 11:26

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev