Finansförbundet tonar ner betydelsen av Nordeaflytt Nordea flyttar till Finland. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Finansförbundet tonar ner betydelsen av Nordeaflytt

Nordea Nordeas flytt av huvudkontoret till Helsingfors får stor uppmärksamhet i svenska medier. Tidigare har också Finansförbundet varnat för kompetenstapp till följd av en flytt. Nu tonar dock fackets ordförande Ulrika Boëthius ner beslutets betydelse.
Simon Markusson, Sören Viktorsson
7 sep 2017
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Finansförbundet varnade tidigare i Arbetsvärlden för att en flytt av Nordeas huvudkontor skulle kunna leda till en förlust av spetskompetens och skada Sveriges attraktionskraft.

Ulrika Boëthius. Foto: Christian Gustavsson

– Det kan skada synen på Sverige som land att bedriva finansiell verksamhet i. Hur attraktiva blir vi att komma till, som land? Det kan försämra möjligheterna att dra hit specialistutbildad personal. Och att en av de största arbetsgivarna flyttar sitt huvudkontor ger ju knappast en bättre arbetsmarknad för våra medlemmar, sade Ulrika Boëthius till Arbetsvärlden i våras.

Nu, dagen efter att beskedet kommit om att Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland, tonar hon dock ner betydelsen av flytten.

– Nordea har gått ut med att det är ett begränsat antal tjänster som berörs. Flytten i sig är ganska enkel, man anger ett annat kontor som sitt huvudkontor, säger Ulrika Boëthius till Arbetsvärlden.

Kommer det slå mot finansbranschen i Sverige?

– Nej, det tror jag inte.

Hon gör också bedömningen att risken är liten att andra banker i Sverige skulle välja att följa led och göra en liknande flytt.

– De andra bankerna är mer Sverigetunga än Nordea och det är många faktorer som ligger bakom ett sådant här beslut. Det är en sammanvägd affärsbedömning, säger Ulrika Boëthius.

Berit Ohlson, klubbordförande för Finansförbundet på Nordea i Sverige, är också försiktig i beskrivningen av flyttens betydelse.

Hur påverkas de anställda?

– Det är ett fåtal anställda som påverkas. Man har gått ut med siffran hundra, men jag tror att det initialt blir färre än så, en handfull som påverkas. Företaget är redan i dag verksamt i de nordiska länderna och är organiserat nordiskt, säger Berit Ohlson till Arbetsvärlden.

Däremot tror hon att många fler kan påverkas av att kunder uttrycker sitt missnöje med bankens beslut.

– Det är viktigt att medarbetare som möter kunder nu får stöd av arbetsgivaren, säger Berit Ohlson.

”Inga större inverkningar i Finland”

Kari Ahola, ordförande för Nousu som är ett gemensamt fackförbund för alla anställda vid Nordea Bank Finland och dess dotterbolag. Han säger till Arbetsvärlden, via sin verksamhetschef, att beslutet inte kom som en överraskning – Nordea har i ett halvår övervägt att flytta huvudkontoret.

– Inställningen till beslutet har varit positivt generellt i Finland, men inte väckt några starka reaktioner. Det här beslutet tros inte ha några större inverkningar på personalen i Finland, i alla fall inte på kort sikt.

Enligt Kari Ahola samarbetar också Nousu aktivt med fackförbunden i övriga Nordea i Norden.

– Vi har haft ett bra och aktivt samarbete också med Nordeas svenska personalförening. Detta viktiga samarbete fortsätter även framledes.

Simon Markusson, Sören Viktorsson
7 sep 2017

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar