Facket varnar för kompetenstapp om Nordea flyttar Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius tror att en flytt av Nordeas huvudkontor kan få negativa följder. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT.

Facket varnar för kompetenstapp om Nordea flyttar

Bankflytt Skulle Nordea flytta huvudkontoret från Sverige på grund av ökade bankavgifter skulle det bli svårare att locka hit spetskompetens. Det anser Finansförbundet. Men de konsekvenserna är inget som regeringen har funderat över, säger finansministern till Arbetsvärlden.
12 maj 2017 | 14:31
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nordea har varit tydliga med att risken är stor att man väljer att flytta huvudkontoret utomlands om regeringens förslag om höjda bankavgifter blir verklighet. Tidigare har man talat om Helsingfors som möjlig tillflyktsort, i veckan framkom att även Köpenhamn är en möjlighet.

Man kan inte ha några moraliska synpunkter på att företag tittar på var man har bäst möjligheter att bedriva sin verksamhet.

Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet, förstår bankens agerande.

– I grunden kan man inte ha några moraliska synpunkter på att företag tittar på var man har bäst möjligheter att bedriva sin verksamhet. Det har man en skyldighet att göra som aktiebolag.

Även Finansförbundet har kritiserat regeringens förslag till införande av bankskatt och höjda resolutionsavgifter som ska fungera som ett skydd vid kommande bankkriser.

– Man hamnar i ett läge där omkostnaderna blir högre i Sverige än i andra länder, då är risken stor att man väljer något annat land.

Att banker flyttar verksamheter till bland annat Polen och Baltikum har förekommit länge, men det här är första gången det har blivit tal om att flytta ett huvudkontor. Några diskussioner om vad det skulle föra med sig för de anställdas del har inte förts på central nivå. Men det vore självklart olyckligt, konstaterar Ulrika Boëthius som dock inte vill spekulera i hur många som skulle riskera att bli av med sina jobb.

– Men man kan tänka sig att det blir en hel del spetskompetens. Det är till exempel specialister som jobbar med nya regelsystem och IT-utvecklare. Men också hr-funktioner och administration.

Att en av de största arbetsgivarna flyttar sitt huvudkontor ger ju knappast en bättre arbetsmarknad.

Risken är också att en bankflytt drabbar Sverige som land.

– Det kan skada synen på Sverige som land att bedriva finansiell verksamhet i. Hur attraktiva blir vi att komma till, som land? Det kan försämra möjligheterna att dra hit specialistutbildad personal.

– Och att en av de största arbetsgivarna flyttar sitt huvudkontor ger ju knappast en bättre arbetsmarknad för våra medlemmar.

Berit Ohlson, klubbordförande för Finansförbundet på Nordea i Sverige, vet i dagsläget inte hur en eventuell flytt skulle slå.

– Men jag tror inte att särskilt många anställda kommer att beröras. Vi har en struktur i Nordea där många jobbar över landsgränserna redan i dag, säger hon.

Det jag kan säga är att Sverige inte skulle förlora några skatteintäkter, det ser skatteavtalen mellan de nordiska länderna till.

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl

På finansdepartementet har man ännu inte funderat över konsekvenserna av en Nordeaflytt i termer av förlorade jobb.

– Det är en rent hypotetisk fråga. Det får man analysera om Nordea skulle fatta ett sådant beslut, säger finansminister Magdalena Andersson till Arbetsvärlden.

– Det jag kan säga är att Sverige inte skulle förlora några skatteintäkter, det ser skatteavtalen mellan de nordiska länderna till.

Magdalena Andersson förnekar att hon skulle välkomna en flytt av Nordeas huvudkontor.

– Det jag har sagt är att det finns både för- och nackdelar med en stor banksektor i ett land. Fördelen är att vi har tillsyn över banken, nackdelen är att de finansiella riskerna ökar.

Just nu håller departementet på att gå igenom remissinstanserna syn på regeringens förslag om resolutionsavgiften. När det arbetet kommer att vara klart går inte att säga i dagsläget.

12 maj 2017 | 14:31
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 20 maj 2017:

    Men bankstöd skall dem ha, när man har slösat bort spararnas pengar i finanskrisens spår. Tror Nordea att folket har glömt den hjälpen som bankerna fick?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev