Nu drar det ihop sig i löneförhandlingarna. Tanken är att ha ett färdigt avtal om 10 dagar.
Hemställan bygger vidare på den skiss om ett avtal på 29 månader, som parterna sa ja till förra veckan. Hemställan innehåller också lönepåslag på sammanlagt 4,5 procent. Fördelningen är 0,7 procent från 1 november i år, 1,9 procent från 1 april nästa år och 1,9 procent ett år senare.
– Vi svarar ja, men 4,5 procent är på gränsen till vad vi klarar, säger Tomas Undin. förhandlingschef hos arbetsgivarna i Teknikföretagen.
Men han är bekymrad och pekar på att smittspridningen ökar och att det är restriktioner på gång. Arbetsgivarna oroar sig för att restriktioner och nedstängningar ska minska eller hindra leveranser från industrins underleverantörer i andra länder.
”Oacceptabelt låg”

Camilla Frankelius.
Foto: Christine Olsson / TT
Camilla Frankelius, förhandlingschef hos Sveriges Ingenjörer, är djupt bekymrad.
– Nivån är oacceptabelt låg. Vi står så långt ifrån varandra. Frågor om konflikt kommer nu upp i våra delegationer. Nivån måste upp ordentligt, säger hon.
Dessutom säger hon att det saknas förslag om VAB-utfyllnad och om avsättning till deltidspension/flexpension. Facken vill också ha kompensation för tiden som gått sedan ordinarie avtal gick ut 1 april.
– Industrin går bra, säger hon.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är lika avvisande.
– Vi ser inte framför oss att våra medlemmar nöjer sig med 0,7 procent från 1 november, säger han.
Veli-Pekka Säikkälä säger att fackens krav på 3 procent i ett ettårigt avtal står fast. I hemställan saknar han dessutom avsättning till delpension, ett försäkringspaket, retroaktiva påslag och den låglönesatsning som LO vill ha som ett krontalspåslag för lågavlönade. För försäkringspaket finns redan en första överenskommelse sedan i våras mellan LO och Svenskt Näringsliv. Det tar upp avtalspension och arbetsskadeförsäkring.
Vi ska sätta lönenorm för hela arbetsmarknaden
– Vi ska sätta lönenorm för hela arbetsmarknaden och då ska vi både titta på industrin och ekonomin i övrigt. I en sådan avvägning ska industrin väga tyngre. Många branscher går väldigt bra, säger han.
Teknikföretagen: ”Inte seriöst”
Arbetsgivarnas Tomas Undin avvisar retroaktiva lönepåslag.
– Vi har det största BNP-raset sedan 30-talet och snabbt stigande arbetslöshet. Att då prata om retroaktiva påslag är inte seriöst.
När det gäller VAB-utfyllnad och avsättning till delpension/flexpension och LOs försäkringspaket är Tomas Undins uppfattning att det kan vara möjligt om man räknar av det mot de 4,5 procentens kostnadsökning.
– Allt räknas och ska rymmas inom 4,5 procent under 29 månader.
LO-fackens krav på låglönesatsning går arbetsgivarna mot.
– Det har vi alltid motsatt oss, säger Tomas Undin.
Nu ska industrins egna medlare – opo – titta på svar och föreslå parterna en fortsättning. Nästa steg är slutförhandling, där parterna förhandlar under opos ledning. Därefter lägger opo en slutlig hemställan. Förhoppningen är att ett avtal ska vara klart till sista oktober.