Nordmark om skogsnäringen: ”Jag blir heligt förbannad” Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Henrik Montgomery.

Nordmark om skogsnäringen: ”Jag blir heligt förbannad”

Pressbriefing Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark gjorde ett oväntat uttalande om skogsnäringens utnyttjande av migrantarbetare. Anställ långtidsarbetslösa som finns i landet i stället, uppmanade hon skogsarbetsgivarna.
18 maj 2021 | 12:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Eva Nordmark gjorde ett oväntat uttalande kring DN:s avslöjande i helgen av skogsnäringens utnyttjande av migrantarbetare under en pressbriefing på tisdagen.

Anställ långtidsarbetslösa som finns i landet i stället för att ta hit arbetskraft.

– Jag blir heligt förbannad när jag ser hur migrantarbetare utnyttjas på det här sättet. Arbetsgivare måste också ta ansvar för att anställa på de villkor man har kommit överens om.

Sedan tillade hon:

– Jag vill uppmana arbetsgivare som tar hit arbetskraft från andra länder när det finns arbetslösa här i landet: Anställ långtidsarbetslösa som finns i landet i stället för att ta hit arbetskraft.

Positiv utveckling

Utvecklingen på arbetsmarknaden har varit mer positiv den senaste tiden än vad prognoserna visade i vintras. Fler arbetslösa går till jobb och studier än tidigare, samtidigt skriver färre nyarbetslösa in sig på Arbetsförmedlingen, konstaterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en pressbriefing på tisdagen.

– Men samtidigt är det väldigt viktigt att se att arbetslösheten fortfarande ligger högt. Långtidsarbetslösheten ökar, och unga har fortsatt svårt att hitta jobb.

Arbetslösheten ökade mest i storstäder

På regional nivå blir det tydligt att storstadsregionernas arbetsmarknader har drabbats mest av pandemins konsekvenser: under det senaste året har arbetslösheten ökat allra mest i Stockholms län, i Uppsala län och Västra Götaland. Bland kommunerna är det gränshandelns Strömstad och Sigtuna, där Arlanda flygplats ligger, som de största försämringarna har skett under pandemin.

Regeringen har nyligen förlängt stödet för korttidspermitteringarna till och med september, samtidigt finns nu en ökad efterfrågan på arbetskraft understryker Eva Nordmark.

– 211 av 290 kommuner har högre arbetslöshet. Men i 27 procent av kommunerna har den minskat, eller är oförändrad.

Fortsätter med reformeringen enligt januariavtalet

Nu pågår ett intensivt arbete på regeringskansliet med las-utredningarna som blir klara först runt månadsskiftet (läs mer här), Arbetsförmedlingens reformering fortgår, och Eva Nordmark meddelade att förändringarna av a-kassan ska genomföras enligt januariöverenskommelsens nedtrappning av ersättning.

– Vi arbetar också för att införa etableringsjobb, på initiativ från arbetsmarknadens parter. Utgångspunkten är att arbetsgivarnas kostnad ska vara 8 000 i månaden.

Etableringsjobben var från början ett initiativ från parterna, men kom därefter med i januariöverenskommelsen, där de fyra partierna avtalade om att de även ska omfatta arbetsgivare utan kollektivavtal. Det är en förändring som tidigare har försvårat införandet av etableringsjobben.

18 maj 2021 | 12:00
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev