Debatt

”Stoppa åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden”

Varken arbetsgivare eller politiker är intresserade av äldre långtidsarbetslösa, skriver Christina Evstedt, inskriven i Fas3.
17 nov 2014 | 14:31
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Christina Evstedt

Christina Evstedt

Med budgeten som nyss lagts ska Sverige verkställa sin politik mot att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det misslyckade FAS3 ska bort till förmån för så kallade extratjänster i välfärden. Människors kompetens ska inte längre
slösas bort på meningslösa sysselsättningar utan på riktiga jobb i offentliga sektorn. Läser vi regeringsförklaringen står det att ”arbete i Sverige ska innebära makt att forma sitt eget liv.” Hur det går ihop med att tvinga in arbetslösa i myndighetskontrollerade jobbprogram är mer än jag förstår.

Jag vill ge en känga mot regeringen även när det gäller formuleringen”Sverige ska vara ett land som kännetecknas av människans lika värde, självförtroende och tron på en bättre framtid.” Det gäller uppenbarligen bara vissa grupper. Med en ordnad generationsväxling ska unga in- seniorer ut. Till en början pratar vi om vård-och omsorgssektorn där statsminister Stefan Löfven underblåser en faktisk åldersdiskriminering med antagandet att många inom denna bransch som är över 55 snart ska gå i pension. Inom något eller några år kommer Sverige troligtvis höja pensionsåldern till 69 år. 14 år kallar jag därför inte ”snart”.

Människor ända ner i trettioårsåldern anses vara för gamla inom vissa branscher.

Den särskilda löneskatten på äldre lär ju inte heller underlätta för seniorer att arbeta längre. I en artikel i Svd i maj beskrev Socialdemokratins egen tankesmedja Tiden åldersdiskriminering som ett problem. Den följdes upp av ännu en artikel i seniortidskriften Veteranen i juni där forskaren Clary Krekula konstaterade att människor ända ner i trettioårsåldern ansetts vara för gamla inom vissa branscher. 35 tycks vara normen för att bli bortvald av arbetsgivare om man har oturen att vara arbetssökande utan anställning. Därifrån är det dessutom ännu längre till pensionen.

Åldersdiskrimineringen är en del av ett mönster på svensk arbetsmarknad idag. Vi får arbete grundat mer på vilka vi är och inte enbart för vad vi kan. I valrörelsen talades det mycket om dubbelstöten mot ungdomar. Jag vill också uppmärksamma dubbelstöten mot övriga långtidsarbetslösa som råkar ha uppnått mogen ålder och som utgör merparten av de inskrivna i FAS3. Först ratas de av arbetsgivare på grund av en fixerad föreställning och sedan nedprioriteras de i arbetsmarknadspolitiken av exakt samma orsak.

Sammantaget kan jag konstatera att Sverige inte har någon som helst sysselsättningspolitik värd namnet enligt EU:s motto ”smart, hållbar och inkluderande” när vissa grupper ska exkluderas från ett arbetsliv på lika villkor.

Av den anledningen vill jag se följande förverkligat:

  • att diskrimineringslagens alla orsaksgrunder i lika hög grad ska genomsyra arbetsmarknaden som det gör inom övriga samhällsområden. Handlingsplaner mot åldersdiskriminering bör därför åläggas arbetsgivare liksom det finns handlingsplaner för jämställdhet och mångfald.
  • att arbetsmarknadspolitiken ska styras av principen om alla arbetslösas lika värde och inte grundas på statistisk gruppering.
  • att med hänsyn till människovärdet avskaffa FAS3/extratjänster och skrota hela systemet med tvångsaktivering av arbetslösa.
Christina Evstedt
Arbetssökande

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Per-Arne Löfgren 23 mar 2017:

    Politiker har en övertro på utbildningsinsatser för äldre. Speciellt yrkeshögskoleutbildningar. Tanken är att man ska attrahera arbetsgivaren under arbetspraktik (LIA) till anställning. Om så inte är fallet efter examen ligger man väldigt risigt till. Många konsultföretag har traineeplatser. Men som en arbetsgivare helt öppet beskrev det. Är personen över 30 åker ansökan i papperskorgen osedd. Är du 50 måste du vara driven till absurdum och väldigt speciell. Det går inte heller att nå någon person per telefon. knappt via mejl heller. Du ska fylla i företagens egna ansökningsajter som är anpassade till klassiska högskoleutbildningar. Därefter får man ett meddelande att man finns i deras loggor för framtida bruk. Dvs man hör definitivt ingenting från dem fram till pensionen. Många företag kör med fulspel. Rekryterar internt men låtsas följa lagar genom att utlysa tjänsten för att sedan meddela att den är tillsatt. Anticimex t.ex är ett sådant företag har jag hört av folk med insyn i bolaget. Har haft Anders Kumlin som lärare i fukttransporter i material av skilda slag. Det har inte hjälpt mig i de flertalet ansökningar jag gjort . Kontakter måste du ha om ett arbete ska bli verklighet. En kille på min utbildning utmärkte sig inget alls. Var nästan blyg. Fick arbete på Anticimex. Hans pappa var chef på det kontoret. En annan kille var nästan aldrig i skolan utom på tentorna. Gjorde ett mediokert examensarbete. Fick arbete på en konsultfirma? Ordinär arbetslivserfarenhet men inte 30 fyllda vilket synes vara ett betydande kriterium. Gå in och titta på företagens hemsidor. Alla anställda står och flinar med sina bländvita 30-års tänder i fiktiva arbetssituationer. Även skolor som gör reklam för sina YH-utbildningar har samma koncept. Att sedan gå ut med att det ska löna sig att utbilda sig och ta studielån upp till 56 års ålder och flagga för höjd ålder så småningom är att föra äldre in i en skuldfälla . Då måste politiker rannsaka sig själva för att se hur arbetsmarknaden de facto ( inte fungerar). Undersökningar har gjorts då meritmässigt likvärdiga personer sökt arbete med skillnaden att den ena personen har ett `vackrare`yttre. överväldigande majoriteten av arbetsgivare valde den `vackrare`. Där har vi äldre i de flesta fall svårt att konkurrera. Yngre arbetsgivare vill inte anställa `mamma`eller `pappa`. Äldre arbetsgivare vill ha `frisk`blod. Såvida du inte söker VD tjänster. Då kan du vara 80 år. ”oohh vilken erfarenhet oftast han besitter”.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev