Debatt

”Regeringen väljer fel väg om sjukförsäkringen”

Om man vill minska sjukfrånvaron är det en dålig idé att ta bort den bortre parentesen i sjukförsäkringen. Det skriver Elisabeth Svantesson, Moderaterna, i sin slutreplik till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
16 nov 2015 | 10:20
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Elisabeth Svantesson, Moderaterna. Foto: Peter Knutson

Elisabeth Svantesson, Moderaterna. Foto: Peter Knutson

Under alliansregeringen minskade sjukfrånvaron dramatiskt och den ökning som sker nu sker från jämförelsevis låga nivåer. Moderaterna tar dock det ökande antalet sjukskrivningar på största allvar. Utvecklingen drivs till stor del av psykiska diagnoser och vi ser fortfarande stora skillnader i sjukfrånvaron mellan män och kvinnor.

För att bryta trenden och stötta fler att komma tillbaka till arbete vill vi genomföra en kraftig förstärkning av rehabiliteringsgarantin. En betydande del av förstärkningen bör gå till forskning, utveckling av öppna jämförelser och kvalitetsregister samt utveckling av internetbaserad behandling.

Samtidigt bör ytterligare åtgärder vidtas för att särskilt motverka kvinnors ohälsa och förbättra kvinnors arbetsmiljö. Detta eftersom kvinnor är sjukskrivna i högre grad än män och i högre grad uppger att de lider av arbetsrelaterade besvär. Moderaterna satsar därför 60 miljoner kronor fram till 2019 för att fortsätta Arbetsmiljöverkets uppdrag att ta fram kunskap, samt utveckla och genomföra särskilda insatser för att stärka kvinnors arbetsmiljö.

”Att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen är inte ett steg i att komma till rätta med de ökade sjukskrivningarna.”

Regeringen tänker annorlunda, och möter ökande sjuktal med att slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Detta trots att riksdagen markerat att tidsgränserna ska vara kvar. Även andra viktiga instanser såsom Inspektionen för socialförsäkringen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen dömer ut förslaget.

Att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen är inte ett steg i att komma till rätta med de ökade sjukskrivningarna. Tvärtom väntar istället långa passiva sjukskrivningar och förtidspensionering av människor som skulle kunna komma tillbaks till jobbet om de fått rätt stöd. Det är helt fel väg att gå.

Elisabeth Svantesson
Arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 18 nov 2015:

    Det är väl klart som bara den att, Elisabeth Svantesson
    Arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna, inte kommer att erkänna dom tillkortakommanden som hon och Moderaterna har gjort mot socialförsäkringssystemet.

    Detta sabotage mot den sista grundtryggheten som man har gör man av en ”magkänsla” och enligt känt maner från politiker att folk som är sjuka, skulle vara simulanter eller tärande.
    Men faktum kvarstår socialförsäkringarna gör övervinster.

    Eftersom många arbetsskadade tidigare har råkat i onåd hos politiker av denna typen, så tog många livet av sig. Och detta kanske upprepas nu när man inför dessa tokiga dogmer och tanker igen.
    Fast det är ju klart…detta drabbar ju inte politiker i någon större grad. Vilka sjukdomar kan dessa potentater drabbas av?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev