En ny rapport från Sveriges Ingenjörer (Var finns Sveriges zoomtowns eller teamstrakter?) visar att distansarbete blir alltmer populärt i landsbygdsområden som Gotland och Härjedalen. Många ingenjörer långpendlar till dessa så kallade ”teamstrakter,” där arbetslivet genomgår stora förändringar.
Det är inte bara Gotland och Härjedalen som upplever denna utveckling – ytterligare elva regioner ser samma trend, där fler väljer att pendla längre sträckor för att bo på landsbygden.
Detta öppnar upp helt nya möjligheter för landsbygdsregionernas tillväxt.
Ingenjörer är nu villiga att pendla upp till två timmar enkel väg för att kunna arbeta hemifrån större delen av veckan. Detta tyder på att fler lämnar stadens stress för ett lugnare liv på landsbygden, där de kan kombinera arbete med bättre livskvalitet. Lägre boendekostnader och närheten till naturen är viktiga faktorer som lockar arbetskraften till dessa områden, enligt rapporten.
Framtidens är global och distansbaserad
Vi på Deel har totalt över 4 000 teammedlemmar spridda över mer än 100 länder och 20 tidszoner. Våra 25 000 kunder i mer än 150 länder använder vår plattform för att enkelt rekrytera, betala och hantera sina team – oavsett var i världen de befinner sig.
Vi tror att framtidens arbetsmarknad är global och distansbaserad, och att de regioner och företag som kan anpassa sig till denna nya verklighet har mycket att vinna på det.
Det vi har sett är att människor söker sig till platser som erbjuder högre livskvalitet, något som landsbygden ofta innebär, och att denna trend sker såväl nationellt som på global nivå.
I USA har städer som Bentonville i Arkansas blivit kända som ”Zoomtowns”, dit distansarbetare har flockats tack vare stadens satsningar på infrastruktur och livskvalitet. Denna trend visar att mindre städer, med rätt strategi, kan omvandla sig till nav för distansarbetare och få en betydande ekonomisk injektion.
Den här utvecklingen kan få stora samhällsekonomiska effekter för Sverige. När fler flyttar till landsbygden från storstadsområden förändrar det bostadsmarknad och skatteunderlag, vilket kan bidra till en annan balans mellan stad och landsbygd. Alla yrkesgrupper och regioner kommer dock inte påverkas på samma sätt.
Här har landsbygdskommunerna en möjlighet att dra nytta av utvecklingen, genom att positionera sig som attraktiva gentemot potentiella distansarbetare.
Vi har i de allra flesta områden redan en snabb och pålitlig bredbandsinfrastruktur på plats. Det kommunerna framför allt behöver fokusera på nu för att locka distansarbetare och skapa tillväxt är tre saker:
1. Marknadsför livskvaliteten
Landsbygdskommuner bör aktivt marknadsföra sig som attraktiva destinationer för distansarbetare, med fokus på fördelar som lägre bostadskostnader, närhet till naturen och möjligheten att kombinera arbete och fritid på ett mer hållbart sätt. För många distansarbetare är denna balans mellan arbete och livskvalitet en avgörande faktor för valet att lämna storstaden.
2. Vidareutveckla mötesplatser
Samhörighet är avgörande för att distansarbetare ska trivas. Det finns redan flera hundratals coworking-anläggningar runtom i Sverige. Jämtland och Dalarna toppar listan över flest coworking-platser per invånare, enligt en nyligen publicerad studie av Tillväxtanalys.
Trenden, som tog fart under pandemin, har lett till att coworkinghubbar nu finns i de flesta kommuner, både för privatpersoner och kommunanställda. Dessa arbetsplatser har blivit viktiga för att främja samhörighet och skapa nya affärsmöjligheter, särskilt i regioner där distansarbete blivit allt vanligare.
3. Stärk samarbetet mellan kommun och näringsliv
Det är avgörande att kommunerna arbetar direkt med företag för att förstå deras behov och vad som krävs för att locka distansarbetare och företag till regionerna. Genom att skapa partnerskap med större företag kan man driva gemensamma satsningar på infrastruktur och innovation.
Detta kan exempelvis innebära stöd till utvecklingen av coworkinghubbar eller investeringar i ny teknik för distansarbetare.
Framtidens arbetsplats kommer att vara mer decentraliserad än någonsin. Många företag som tidigare var koncentrerade till större städer börjar nu sprida sina team över hela världen. Landsbygdskommunerna står inför en unik möjlighet att främja en ny typ av ekonomisk utveckling – en utveckling som bygger på livskvalitet och hållbarhet, snarare än beroendet av storstäder.
I ett större perspektiv kan de även leda vägen för att göra Sverige till ett föregångsland globalt när det gäller hur vi utformar framtidens arbetsmarknad.