Distansarbete – allt viktigare för tjänstemännen Tjänstemännen anser att det är viktigt att kunna arbeta på distans. Foto: Stina Stjernkvist

Distansarbete – allt viktigare för tjänstemännen

Tjänstemännen vill kombinera distans- och kontorsarbete. Minskad restid och vardagsstress gör att frågan om möjlighet till distansarbete blir allt viktigare. ”Det blir en ultimat kombo”, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
20 apr 2023 | 10:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Distansarbete blir allt vanligare, nu visar en ny undersökning att 76 procent vill kunna kombinera distans- och kontorsarbete. Det är främst kvinnor och personer med barn hemma som vill att möjligheten till distansjobb finns.

Therese Svanström, ordförande för TCO.
Foto: Eva Edsjö.

– Man får det bästa av två världar i sitt arbetsliv. Vi vet att stress och press är en av de mest vanligt förekommande utmaningarna idag i arbetslivet. Att slippa restider och jobba på distans ger mer tid att klara av det andra att gå ihop, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.

– Jag tror att det är det som är lockande, man får det bästa av både arbetsplatsen, den fysiska arbetsplatsen och hemmarbetsplatsen. Det blir en ultimat kombo verkar många uppleva.

Kollegorna är viktiga

Majoriteten anser att gemenskapen och samarbeten mellan kollegor är en stor anledning till att arbetsplatsen är viktig, men att distansarbetet gör att livspusslet lättare går ihop.

Så gjordes undersökningen

  • Undersökningen genomfördes mellan 28 mars och 4 april 2023.
  • 1793 webbintervjuer gjordes med tjänstemän i åldern 18 till 65 år.
  • Syftet är att undersöka hur tjänstemän ser på distansarbete efter pandemin då många tjänstemän tvingades att arbeta på distans.
  • Novus genomförde undersökningen på uppdrag av TCO.
  • En liknande undersökning gjordes 2021.
+ Expandera

– En välfungerande arbetsplats oavsett om den är på distans, hybrid eller närvarande blir som allra bäst när dialogen mellan arbetstagare och arbetsgivare är nära och öppen. Man pratar om hur man vill ha det på jobbet för att man ska kunna prestera så bra som möjligt, säger Therese Svanström.

Samtidigt är fyra av tio rädda för att det ska skapa sämre möjligheter till utvecklande arbetsuppgifter och skapa en A och B-lagskänsla på arbetsplatsen.

– Det finns nog en risk om man inte är tillräckligt vaksam som arbetsgivare. Man måste jobba fram ett system för att inkludera distansarbetare i kunskapsöverföring och i de normala procedurer som finns på en arbetsplats så att det inte skapar ett A och B-lag när det gäller kunskap och kompetens hos medarbetarna eller när det gäller karriär- och löneutveckling, säger Therese Svanström.

TCO bjöd in till frukostseminarium och presenterade vad undersökningen kommit fram till.
Från vänster: Matilda Uusijärvi, moderator, Veronica Magnusson, ordförande för Vision, Martin Wästfelt, förhandlingschef hos Unionen, Ulf Olsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners förhandlingsdelegation, Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef hos ST och Therese Svanström, ordförande för TCO.

Distansarbete viktigt för jobbsökande

Enligt Therese Svanström är det allt fler arbetssökande som anser att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder möjligheten att jobba på distans.

– Det är vad dagens arbetstagare önskar sig, duktiga arbetsgivare är attraktiva arbetsgivare, säger hon.

20 apr 2023 | 10:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev