Ann-Katrin Dolium skriver i sin replik den 11 december i Arbetsvärlden att vår debattartikel är ”en inlaga i barnnormspropagandan”. Vi vänder oss kraftigt emot beskrivningen av att lösningen för en jämställd arbetsmarknad är att inte skaffa barn.
Ingen ska behöva välja, och både individen och samhället tjänar på ett föräldravänligt arbetsliv
Vi som fackförbund slår vakt om medlemmarnas ekonomiska intressen. I det här fallet att kunna förena arbetsliv med föräldraskap. Ingen ska behöva välja, och både individen och samhället tjänar på ett föräldravänligt arbetsliv där rörlighet uppmuntras.
Som Dolium är inne på så kan vi också se i vår lönestatistik att löneskillnaderna drar ifrån i familjebildande ålder. Ett försprång för männen som sedan växer under karriären. Detta hänger ihop med att kvinnor fortfarande tar det största ansvaret för hem och barn.
Till skillnad från Ann-Katrin Dolium är vår slutsats att fackförbund ska göra vad vi kan för att underlätta familjebildning, och för att de som skaffar barn inte ska straffas ekonomiskt.
I vår rapport visar vi hur en typisk ingenjörskvinna som inte kvalificerar sig till föräldralön går miste om 8 000 kronor i månaden. Märk väl att föräldralönen oftast betalas ut i sex månader, och alltså inte ger incitament till att kvinnan tar en större del av den totala föräldraledigheten än mannen.
I dag går de som inte jobbat länge på en arbetsplats miste om föräldralönen. Den som funderar på att byta jobb och skaffa barn kan då ställas då inför dåliga val. Att genomföra bytet leder till stora inkomsttapp under föräldraledigheten. Att stanna kvar på sitt jobb för att få föräldralön, men å andra sidan offra sin långsiktiga löneutveckling. Eller kanske att till och med skjuta upp barnafödandet.
Därtill är det också ett större samhällsproblem om det fortsatt föds så här få barn i Sverige. En växande åldrande befolkning ska då försörjas av en krympande yrkesverksam grupp. Det kommer att leda till nedskärningar i skola, vård och omsorg som i sin tur leder till andra negativa effekter i samhället.
Slopad kvalifikationstid för föräldralön är såklart en positiv reform som ökar friheten för individen.
Slopad kvalifikationstid för föräldralön är såklart en positiv reform som ökar friheten för individen. Reformen kommer inte ta oss till jämställdhet eller radikalt öka barnafödandet i Sverige. Men den kan bidra till att öka rörligheten på arbetsmarknaden och göra att fler vågar bilda familj tidigare i livet utan att förlora stort ekonomiskt.
Framför allt skulle reformen stärka principen att i Sverige ska det gå att kombinera karriär med föräldraskap.