Arbetsuppgifterna styckas upp i plattformsekonomin

Delningsekonomi Crowdsourcing bygger på att uppstyckade arbetsuppgifter bjuds ut via webbaserade plattformar. Digitaliseringen driver på – crowdorkers tränar upp algoritmer och ersätter juristuppgifter eller patologers arbete med att markera cancerceller.
Jon Weman
6 jul 2016 | 15:02
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Webbsidan Mechanical Turk erbjuder möjligheten att jobba hemifrån, på vilka tider man själv vill och så mycket eller lite man själv vill. Man loggar in och ser en lista med uppdrag som det bara är att plocka från.

En dag på Mechanical Turk.

En sida på Mechanical Turk.

Det finns dock ett par hakar, varav den främsta är betalningen. Arvodet som betalas per uppgift räknas ofta i cent, och om arvodet kommer upp i tiotals dollar är det högvilt. Typiska uppgifter är att transkribera ljud eller handskriven text, fylla i frågeformulär för forskningsprojekt eller att klassa innehållet i en bild eller video. Just nu kan man via plattformen Mechanical Turk exempelvis åta sig att jämföra översättningar mellan engelska och arabiska, för 4 cent per mening.

”Human intelligence tasks”

Mechanical Turk är en marknadsplats för den här typen av uppdrag, inriktad på vanligen enkla, repetitiva arbetsuppgifter som likväl är svåra att lära ett datorprogram. Amazon kallar dem ”Human Intelligence Tasks”, HIT:s. Beställarna är alltifrån privatpersoner som vill få sina kvitton bokförda eller visitkort inlagda i adressboken till en rad av de största nätjättarna. Amazon som står bakom Mechanical Turk tar 20 procents provision för förmedlingen.

”Med teknologi kan vi betala dem en pyttesumma pengar och göra oss av med dem när vi inte behöver dem längre”.

Affärsmodellen kallas ”crowdsourcing” och kritiker har beskrivit den som ”det ultimata osäkra arbetet”. Lucas Bielewald, VD för konkurrenten till Mechanical Turk, Crowdflower, har sagt att ”det hade varit svårt att sätta någon på att jobba för dig i tio minuter och sedan sparka den. Men med teknologi kan vi betala dem en pyttesumma pengar och göra oss av med dem när vi inte behöver dem längre”.

I mer kvalificerade sektorer

Hittills har crowdsourcing oftast uppfattats som en marknad för enkla rutinsysslor. Men modellen är på väg att ta sig in också i mer kvalificerade sektorer. Engineering.com skriver om ingenjörsjobb försvinner på grund av crowdsourcing. Tekniktidningen Backchannel skildrar hur uppdragstagare för Crowdflower markerar cancerceller på mikroskopibilder – en uppgift som hittills har utförts av patologer. Flera företag erbjuder blivande crowdjobbare korta och extremt smala kurser, för att de sedan ska kunna ta över en specifik arbetsuppgift från exempelvis jurister.

Tränar algoritmer för AI-system

– Alla talar om AI (artificiell intelligens) men få vet att det är folk som vi som sitter och tränar upp algoritmer och AI-system. Så att ju mer som automatiseras, desto mer kommer den här arbetsmodellen också att växa, säger Rochelle LaPlante, en av skaparna av Turkopticon som rankar uppdragsgivare (läs mer om det här).
– Crowd är billigt, enkelt och snabbt. Så det finns ingen anledning för ett företag att inte sparka alla sina anställda och använda en plattform i stället. Jag tror att de som härnäst kommer känna av konkurrensen är läkare, advokater, copywriters och marknadsförare, säger Kristy Milland.

Jon Weman

/ Kontakta skribenten

6 jul 2016 | 15:02

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev