Spotify nekas nattarbete –  flyttar jobbet utomlands Spotifys kontor i Stockholm. Foto: Spotify

Spotify nekas nattarbete – flyttar jobbet utomlands

Även Kammarrätten, liksom först Arbetsmiljöverket och förvaltningsrätten, nekar Spotify nattarbete. Verksamheten är inte samhällsviktig och företaget borde först försökt teckna kollektivavtal, anser rätten.
1 okt 2024 | 10:56
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1

Spotifys långdragna kamp för nattarbetande personal fick nej i Kammarrätten, rapporterar tidningen Kollega. Nattarbete kan tillåtas i samhällsviktiga verksamheter som banktjänster, flyg eller sjukvård.

Men Spotifys verksamhet uppfyller inte kraven för att vara samhällsviktig, såsom företaget hävdat, menar Kammarrätten. Istället tycks Spotifys önskan motiveras av ”företagsekonomiska skäl”, anser rätten.

Spotify vill inte teckna kollektivavtal

Kammarrätten menar också att undantag från arbetstidslagen i första hand ska göras om ett företag försökt och inte lyckats teckna kollektivavtal, för att på så sätt förhandla sig till nattarbete. Det har inte Spotify gjort.

Spotify som tidigare aktivt motarbetat krav på kollektivavtal, till exempel genom att dela ut flygblad, kommer inte att ändra uppfattning.

”Frågan om kollektivavtal kommer inte att omvärderas”, säger presstalespersonen Julia Levander till tidningen Kollega.

Istället flyttas arbete utomlands för att kunna utföras när Sverige har natt.

1 okt 2024 | 10:56
Om skribenten
Mikael Feldbaum är chefredaktör på Arbetsvärlden. Han intresserar sig för samhällsekonomi, har tidigare varit chefredaktör på Magasinet Arena och har en ekonomiutbildning i bagaget.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev