Allt fler mår dåligt av jobbet

Stress En av fyra upplever problem som orsakas av arbetsmiljön, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Stress och psykiska påfrestningar är de vanligaste orsakerna.

Isak Dahl
28 okt 2014 | 13:44
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

En ny undersökning från Arbetsmiljöverket visar att var fjärde person besväras av sin arbetsmiljö. Det är betydligt fler än 2012 när motsvarande undersökning senast genomfördes. Enligt Arbetsmiljöverket är det stress och psykiska påfrestningar som är den vanligaste orsaken till besvären. Det gäller alla, men problemen är större hos kvinnor än hos män.

Ann Ponton Klevestedt, chef för Arbetsmiljöverkets statistik- och analysenhet.

Ann Ponton Klevestedt, Arbetsmiljöverket.

– Det är anmärkningsvärt att siffrorna visar på en såpass tydlig ökning i en sådan här undersökning där man normalt inte ser några stora förändringar, säger Ann Ponton Klevestedt, chef på Arbetsmiljöverkets statistik- och analysenhet.

Värre för kvinnor

Framför allt är det kvinnor som i högre utsträckning än tidigare säger sig ha fått problem på grund av arbetsmiljön.  Jämfört med 2012 har andelen kvinnor som upplever arbetsmiljöproblem ökat med femtio procent. Enligt Arbetsmiljöverket är ökningen extra allvarlig eftersom den representerar ett trendbrott. Tidigare har färre och färre sagt sig ha besvär.

– Resultatet var överraskande, men om man ringar in problemet så ligger det i linje med vad vi har sett i andra studier som presenterats i år. Arbetskaderapporten visar också att kvinnor mår allt sämre på grund av psykosociala faktorer på arbetsplatsen och det kan man även se i Arbetsmiljöundersökningen, säger Ann Ponton Klevestedt.

 

 

Arbetsmiljöverkets studier bygger på självskattningar, vilket de allra flesta arbetsmiljöundersökningar gör. Det gör att Stressforskningsinstitutets chef Hugo Westerlund tycker att man ska vara försiktig med att dra allt för stora slutsatser av den här typen av studier.

– Vi har ju sett att det blir fler sjukskrivningar och många människor upplever ju att arbetet blir allt stressigare. Men tittar man över lite längre tid så ser man att sådana här saker förändras så snabbt att det inte bara kan bero enbart på arbetslivets utveckling, säger han.

Isak Dahl
28 okt 2014 | 13:44

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från vagavarasigsjalv.wordpress.com - "Kränkt eller inte? | Våga vara sig själv" 2 nov 2015:
    […] mer information om stress på jobbet finns här och här. Ta tempen på din egen stress och se om du ligger i […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev