Nya siffror: Allt färre är med i facket Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, expert på arbetsmarknad och fackförbund. Foto: Johan Nilsson / TT

Nya siffror: Allt färre är med i facket

Maktbalans på arbetsmarknaden Allt färre är med i ett fackförbund. Andelen sjunker både för arbetare och tjänstemän. Samtidigt har klyftan mellan anslutna arbetare och tjänstemän aldrig varit så hög. Och knappt hälften av utrikes födda i LO-yrken är nu med i facket.
5 jun 2023 | 07:47
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
2
+1
1

Under pandemiåren 2020-2021 gick fler med i facket. Men förra året sjönk den så kallade organisationsgraden, det vill säga hur många som är med i fackförbund av de som skulle kunna vara det.

Nu är den nere på 69 procent. Vilket är samma nivå som 2020. Det visar en ny rapport från tankesmedjan Arena idé, sammanställd av Anders Kjellberg professor i sociologi vid Lunds universitet.

Mest sjunker andelen fackligt anslutna i LO-yrken, från 62 till 59 procent. Men även tjänstemän backar med en procentenhet, till 73 procent.

Det innebär också att det aldrig varit ett så stort glapp mellan fackligt anslutna arbetare och tjänstemän. Nu ligger klyftan på 14 procentenheter.

2006 fanns inget glapp alls mellan arbetare och tjänstemän. Då var 77 procent i båda grupperna med i ett fackförbund.

Drygt hälften av utrikes födda arbetare med i fack

En annan klyfta rapporten pekar på är den mellan utrikes och inrikes födda när det kommer till att vara med i facket.

Förra året steg andelen utrikes födda som del av arbetskraften. Samtidigt var färre med i facket, i LO-yrken från 54 till 51 procent.

Och även här jämför rapporten med 2006 då det inte fanns någon skillnad mellan inrikes och utrikes födda när det kommer till att vara med i facket. Då låg organisationsgraden även för dessa grupper på 77 procent för båda.

I rapporten nämns att 2006 var året innan a-kassan höjdes kraftigt för flera grupper.

Andra orsaker som nämns till att färre utrikesfödda är med i facket är bland annat att de ofta har osäkra anställningar, oftare jobbar i branscher där såväl fack som kollektivavtal lyser med sin frånvaro och att kunskapen om svenska fack och kollektivavtal inte funnits från början av arbetslivet.

5 jun 2023 | 07:47

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev