Musiker går samman i ett förbund – igen De båda musikerfacken har bestämt sig får att bli ett. Pär Fredin/TT

Musiker går samman i ett förbund – igen

Fackligt Musikerförbundet (LO) och SYMF (TCO) tar nu ett steg närmare en sammanslagning. Till årsskiftet 2025 är tanken att det ska finnas ett fackförbund för musiker.
21 jun 2023 | 13:39
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Det har gått nästan 40 år sedan SYMF bildades, efter att ha brutit sig ur Musikerförbundet. Det senare är en del av LO, medan SYMF då valde att gå med i TCO.

Fredrik Österling

Nu tar de båda förbunden ett steg närmare att återigen slås ihop. De har gett en utredare, Fredrik Österling, i uppdrag att gå komma fram till vilken centralorganisation man vill tillhöra. Om någon.

Tanken är att ett nytt förbund ska vara på plats den första januari 2025.

I ett pressmeddelande skriver man att ”frågan om huvudorganisation är en fråga som måste hanteras då båda förbunden är djupt förankrade i sina respektive huvudorganisationer”.

– Det är förstås ett känslomässigt beslut att lägga ner våra  respektive förbund och kliva ur våra huvudorganisationer, men den kommande nyttan för alla Sveriges yrkesmusiker måste överväga eventuella sentimentala blockeringar, säger Gunnar Jönsson som är ordförande för Symf i en kommentar.

– Ett gemensamt förbund för Sveriges musiker och artister skulle betyda att både vår röst och våra muskler blir starkare gentemot beslutsfattare och i opinionen, säger Karin Inde som är ordförande för Musikerförbundet.

21 jun 2023 | 13:39
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev