Vision ska minska utsläpp av koldioxid med 90 procent Karin Ottosson, kanslichef på fackförbundet Vision som vill ta ett grepp om de egna utsläppen.

Vision ska minska utsläpp av koldioxid med 90 procent

Klimatåtgärder Fackförbundet Vision vill minska kansliets koldioxidutsläpp med 90 procent fram till 2035. Störst påverkan har papper, som kan bli digitala.
17 maj 2023
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vision, med 200 000 medlemmar inom välfärden, vill sänka kansliets koldioxidutsläpp med 90 procent under de närmaste tolv åren. Minskningen ska också omfatta de fastigheter förbundet äger.

Störst påverkan har allt som behöver tryckas på papper, säger kanslichefen Karin Ottosson.

Det handlar dels om att förbundet har två papperstidningar, tidningen Vision och Chefen i fokus. Dels om fakturor.

– Tidningarna är redan inne i resa av att digitalisera. Det handlar mycket om att invagga läsarna i det digitala. Och vi har ju just börjat, men tittar man på mängden papper i antalet fakturor som skickas ut så inser man att det går att göra på annat sätt.

”En resepolicy är jätteviktig”

En annan viktig del är transporter och tjänsteresor.

– En resepolicy är jätteviktig, vi tänker oss väldigt mycket för och ska åka tåg i hög utsträckning. Och att se över sådant som vilka möten som behöver ske fysiskt, och vilka digitalt. Vi vill undvika att forsla människor för mycket, säger kanslichefen Karin Ottosson.

Förbundet har med hjälp av konsulter beräknat och redovisat kansliorganisationens utsläpp av växthusgaser sedan 2018.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar