Världsfacket: växande populism hotar rättigheter Chidi King, Världsfacket och Monserrat Mir, Europafacket. Foto: INternational transport workers federation och Etuc.

Världsfacket: växande populism hotar rättigheter

Kvinnodagen Europafacket använder den internationella kvinnodagen till att markera mot växande populism och högerextremism. Världsfacket uppmanar oorganiserade kvinnor att bära svart armbindel.
Gert Lundstedt
8 mar 2017
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I polemik med den populistiska retoriken är Europafackets huvudparoll på kvinnodagen: Hon behöver en löneförhöjning.

− För utan schysst jobb med schysst lön får du heller ingen schysst pension som går att överleva på. Vilket påverkar kvinnors självständighet.

Listan över populistisk kvinnofientlighet kan göras lång, säger Montserrat Mir, ansvarig för jämställdhetsfrågor på Europafackets Brysselkontor. Hon räknar upp abortstrider i Spanien och nu senast i Polen, liksom att kvinnor avskedas för att de är gravida, ska föda barn eller saknar barnomsorg.

− Siffran över sådana avskedanden ökar i Europa. Vi har skickat många vittnesmål om det till kommissionen.

− Populistpartier, allra helst de på den yttersta högerkanten, hävdar att kvinnans plats är i hemmet. De vill återskapa tydliga roller mellan män och kvinnor. Där män går till arbetet och tjänar pengar, medan kvinnorna stannar hemma och tar hand om barnen och städar.

På kvinnodagen medverkar hon själv i tre EU-seminarier.

− Vi lyfter kvinnofrågor om alltifrån föräldrapenning och föräldraledighet, till aborträtt och löner.

Hotar aborträtten

Chidi King ansvarar för jämställdhetsfrågor på Världsfackets Brysselkontor. Hon pekar på fem huvudområden där populism och kvinnofientlighet går hand i hand: Upprättandet av en patriarkal ideologi där män fattar beslut och är ledare medan kvinnor sköter hem, vård och omsorg, samt minskat statligt ansvar för vård och omsorg som istället läggs oavlönat på kvinnorna.

− Sammantaget hotar det kvinnors ekonomiska och sociala självständighet. Minskar deras deltagande i arbetslivet och legitimerar låga kvinnolöner och obetalt hemarbete.

”Ryssland har legaliserat visst våld i hemmet, liksom Argentina ger straffrihet för sexuellt och fysiskt våld.”

Ytterligare en punkt är försämrad sexuell och reproduktiv hälsa och inskränkta rättigheter, abort till exempel.

− Vi ser hur USA nu inte längre ger bistånd till organisationer som på något sätt har med abort att göra. Därmed minskar kvinnors möjlighet att planera och bestämma över graviditet och barn, samtidigt som möjligheterna att arbeta minskar.

Normalisering av våld och trakasserier mot kvinnor, är ytterligare något som oroar.

− Ryssland har legaliserat visst våld i hemmet, liksom Argentina ger straffrihet för sexuellt och fysiskt våld.

”De kan bära en svart armbindel.”

Kräver ILO-konvention mot könsrelaterat våld

För att uppmärksamma en växande populism, liksom orättvisor som hotar kvinnors rättigheter manar Världsfacket sina medlemmar att symboliskt strejka på kvinnodagen. Symboliskt för att förutsättningarna att strejka är som natt och dag. Medan vissa kvinnor kan lägga ned arbetet utan risk för repressalier, är det en omöjlighet för andra.

− Allra helst för kvinnor som inte är organiserade, vilket gäller för de flesta. Men de kan bära en svart armbindel.

Fast även kvinnor som är organiserade har svårigheter.

− Som i Bangladesh där kvinnor och fackföreningsaktiva inom klädindustrin nyligen fängslades för att ha begärt en lön att leva på.

Ytterligare ett krav Världsfacket ställer på kvinnodagen är en ILO-konvention mot könsrelaterat våld på arbetsplatserna.

− En sådan konvention saknas idag i det internationella juridiska ramverket. Och är i perspektiv av den växande populismen speciellt viktig.

5 hot där populism och kvinnofientlighet gör armkrok enligt Världsfacket

  • Upprättandet av en patriarkal ideologi där män fattar beslut och är ledare medan kvinnor sköter hem, vård och omsorg.
  • Minskat statligt ansvar för vård och omsorg som istället läggs oavlönat på kvinnorna.
  • Försämrad sexuell och reproduktiv hälsa och inskränkta rättigheter, abort till exempel.
  • Normalisering av våld och trakasserier mot kvinnor.
  • Ett allmänt motstånd mot arbetsrätt, migration och jämställdhet.

Relaterad läsning

Gert Lundstedt
8 mar 2017
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar